Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Golvfabriken i Bräcke varslar all sin personal

/
  • Satsningen på att tilverka golv åt Ikea gick inte hem hos kunderna. Därför varslas nu he la personalstyrkan om uppsägning.
  • – Maths O. Sundqvist har gjort vad han kunnat och gjort mycket stora insatser för att det här skulle bli en framgångsrik industri, säger WOW:s platschef Urban Hallqvist.
  • Foto:Ingvar Ericsson

Golvfabriken WOW Flooring i Bräcke förlorar sin enda kund, Ikea. Företaget varslade på fredagen den tretton personer stora personalen plus den konsultande platschefen om uppsägning.

Annons
Försäljningen av Ikeas egenkonstruerade golv, "Balk", har trots spridning till de flesta av Ikeas varuhus runt om i världen, inte blivit den försäljningsframgång som Ikea hoppats på, vilket nu slår hårt mot Ikeas enda legotillverkare av golvmodellen. Produktionen av Ikeagolvet upphör av allt att döma i slutet av mars när man beräknas ha tömt både golv- och råvarulagren. - Vi hade hoppats och trott att försäljningen av det alldeles utmärkta golvet skulle komma igång, men detta har inte skett, och det är möjligt att lågkonjunkturen har haft betydelse. Det säger WOW:s platschef Urban Hallqvist, som i dag är mycket bedrövad över den situation som företaget hamnat i. WOW hade en plan för en produktionsvolym som var mycket större än den produktion som man faktiskt nådde, och som skulle ha givit en acceptabel lönsamhet. Det talades i ett tidigt skede i termer av ett inte alltför avlägset framtidsscenarium när fabriken skulle växlas upp till tvåskift. Fabriken har under det gångna året körts på halvfart och i nuläget utnyttjas i stort sett endast ett halvt skifts kapacitet. WOW Flooring har i befintligt skick en teoretisk maximal produktionskapacitet om runt 500 000 kvadratmeter golv per år. Hur stor volym som man räknade med och hur mycket som faktiskt såldes avslöjas inte. Ikeas order till WOW Flooring har förhandlats fram med Ikeas inköpsorganisation. Det gick en suck av lättnad över bygden när nyheten om Ikeaordern kom. Ordern kom under december 2006 och produktionen startade ett halvår senare. Den sundqvistska fabriken hade dessförinnan stått gapande tom i närmare tre år sedan det första försöket med trägolvsproduktion misslyckats. Under den drygt 100 miljoner kronor dyra fabrikens första år försvann företagets delintressenter en efter en. Kvar stod Sundqvist som därefter med eget kapital betalat de dryga kostnader som den lika tomma som toppkompetenta fabriken genererat. Urban Hallqvist påpekar eftertryckligt att utvecklingen vid Bräckefabriken inte har det minsta med Maths O. Sundqvists numera välkända iråkade ekonomiska dilemma att göra. - Det här är helt och hållet en sak mellan Ikea och WOW Flooring. WOW Flooring AB är ett bolag i Sundqvists Skrindankoncern. - Sundqvist har gjort vad han kunnat och gjort mycket stora insatser för att det här skulle bli en framgångsrik industri. Läs även: Sundqvist fortsätter reträtten från börsen Finansinspektionen granskar Sundqvists lån Maths O Sundqvist sålde aktier för 300 miljoner

Mer läsning

Annons