Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gällö såg: Produktionen totalt har minskats mer än konsumtionen

Det är inte bara Jämtlamell som ökat sin försäljning den senaste tiden. Flera andra sågverk i Jämtland har även de kunnat öka sin produktion till följd av förbättrade priser på sågade trävaror.

Annons

På Gällö såg har produktionen vänt upp igen efter en tung period.

– Vi minskade produktionen under hela första halvåret för att matcha den tuffa marknaden och för att inte bygga för stora lager. Men efter semestern har vi ökat eftersom vi har sett en gradvis förstärkning av marknaden som drivit upp priserna, säger Sven Nilsson som är marknadsansvarig för Gallo som driver sågverken Gällö såg och Tjärnviks trä.

Precis som sina branschkollegor på Jämtlamell säger Sven Nilsson att prisuppgången hänger ihop med att sågverksbranschen i Finland och Tyskland tvingats minska sin totala produktion.

– Den här prisuppgången bygger inte på att efterfrågan är bättre utan på att produktionen totalt har minskats mer än konsumtionen.

Men även om priserna ökat med cirka 15 procent och att produktionen vid Gällö såg ökat så tror Sven Nilsson inte att det räcker till ett plusresultat i år.

– Gransågverken kommer att tjäna pengar under hösten men vi hade en för tung ryggsäck för att få ett plusresultat över hela året, säger han.

Även på Norrskog wood products sågverk i Hissmofors har uppgången märkts. För några veckor sedan beslutade de ansvariga för NWP:s såg att dra tillbaka de varsel om uppsägningar som tidigare lagts.

Därmed räddades 15 arbeten vid sågen och anledningen är en ökad efterfrågan och högre priser på sågade trävaror.

– Vi har haft en förbättring av priser och efterfrågan sedan i våras, berättade vd Jonas Bengtsson efter beskedet om att dra tillbaka varslen.

Annons