Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringskassans regler kan göra Pernilla arbetslös

/
  • Prata om Moment 22. Pernilla Nilsson från Sösjö kommer att bli utan sjukpenning från december månad om Försäkringskassan får som de vill. Hon kan inte börja arbeta som ambulanssjuksköterska än, det jobbet är för tungt. Sök ett annat, är budskapet från Försäkringskassan. Foto: Anita Näsberg

I februari stelopererade ambulanssjuksköterskan Pernilla Nilsson från Sösjö, i Bräcke, sin rygg. Läkningen tar ett år, i februari, ska hon vara tillbaka på jobbet igen. Försäkringskassan orkar inte vänta, handläggaren anser att hon redan nu kan gå ut på den reguljära arbetsmarknaden, trots att specialistöverläkaren säger nej.

Annons

– Jag kan inte ställa mig till arbetsmarknadens förfogande, jag har ett heltidsjobb som jag tänker gå tillbaka till, säger Pernilla Nilsson. Då måste jag först säga upp mig.

– Det innebär att jag inte får a-kassa på tre månader, det är samma tid som Försäkringskassan inte vill betala sjukpenning för till jag blir frisk.

Hon är förtvivlad, hon upplever att det handlar om prestige från handläggaren på Försäkringskassan.

– Jag har arbetat på ambulansen i 14 år och aldrig haft en sjukdag. Nu måste jag göra den här operationen efter en noggrann planering, det tar ett år innan skelettet läkt så det går att belasta.

I februari opererades hon. Efter fyra månader gjordes en kontroll där läkaren konstaterade att operationen gett det resultat de hoppats på.

Beskedet kändes väldigt bra.

När hon i somras blev erbjuden att arbeta som distriktssköterska i Bräcke kontrollerade hon med sin läkare som sa ok.

– Det är ett lättare arbete än på ambulansen, men efter sommaren fick jag inflammation i skruvsystemet i ryggen med väldiga smärtor som följd.

Det blev om möjligt värre än före operationen.

Hon får inte träna eller göra några tunga lyft, hon äter starka värktabletter och kan därför inte köra bil.

– Jag har fått kortisonbehandling och det kändes bra en tid. Nu ska jag få en till och se vad som händer.

– Läkarna överväger att plocka bort skruvarna eftersom smärtan är så svår.

Efter 181 dagar ska Försäkringskassan göra en prövning och se om den som är sjukskriven kan ge sig ut på den reguljära arbetsmarknaden.

Det har de gjort och handläggaren anser att Pernilla Nilsson kan ut och jobba.

– Jag frågade om de verkligen menade allvar, svaret blev ja! Detta trots att min läkare säger att jag inte ska arbeta, min förmåga är helt nedsatt. Det skriver han även till Försäkringskassan.

– Då säger handläggaren att jag kan ta Alvedon och Tradolan (värktabletter) och börja träna så ska det säkert ordna sig.

– Det måste vara tjänstefel, det är inte handläggaren utan läkaren som har den medicinska kompetensen.

Försäkringskassan vill att hon accepterar en övergång till Arbetsförmedlingen, men är svaret nej. Om tre månader är ryggen läkt och hon kan börja jobba igen.

Arbetsförmedlingen säger att om hon har en fast tjänst kan hon inte gå till dem och få a-kassa.

Hon måste alltså säga upp sig först och straffa ut sig för att få a-kassa om tre månader.

Hur hon än gör blir hon utan pengar i tre månader.

– Jag har inte något förtroende för handläggaren på Försäkringskassan men de nekar mig en ny som det går att kommunicera med.

– Nu ska jag begära omprövning. Godtar jag ett överlämningsmöte, då frånsäger sig Försäkringskassan sitt ansvar.

– Det måste finnas en möjlighet att gå tillbaka till sitt arbete efter en operation.

Mer läsning

Annons