Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringskassans råd: Sök socialbidrag

/
  • ”Så här blir det när människor som inte har medicinsk kompetens ska tolka läkarintyg”, säger Pernilla Nilsson, som i dag får sin sjukpenning halverad. Foto: Håkan Luthman

I dag, en vecka före jul, halverar Försäkringskassan Pernilla Nilssons sjukpenning. Trots en ryggoperation och ett fast jobb anser Försäkringskassan att hon kan ut och söka jobb på den reguljära arbetsmarknaden.

Annons

LT har tidigare berättat om hur Försäkringskassans regler kan göra Pernilla Nilsson arbetslös.

För ungefär ett år sedan stelopererade hon ryggen, men efter tid fick hon problem med de insatta skruvarna. När det gått ett år kan skruvarna opereras bort och tanken är förstås att Pernilla Nilsson sedan ska gå tillbaka till sitt arbete som ambulanssjuksköterska.

Men Försäkringskassan trilskas. De anser att hon har en arbetsförmåga till 50 procent och ska därför ut på öppna marknaden och söka jobb eftersom hennes arbetsgivare inte kan ge henne lättare arbetsuppgifter eller omplacera henne.

Pernillas läkare Ulf Kornerup har i flera intyg försökt förklara att hon inte ska återgå i arbete eftersom detta säkerligen provocerar ytterligare smärta i området och det i sig minskar chansen att inflammationen ska läka ut.

Men handläggaren Vanja Prokop-Teland på Försäkringskassan skriver i sitt beslut att läkningstiden efter en steloperation beräknas till fyra månader.

Hon pekar även på att Pernilla Nilsson faktiskt arbetat en månad som distriktssköterska under sommaren och utförde då arbetet trots smärtor.

Nu är Pernilla Nilsson förtvivlad. Hon vet att hon inte kan arbeta och arbetsförmedlingen har också sagt att de inte tar emot henne. Hon är helt enkelt för sjuk.

– Försäkringskassan säger att jag får söka socialbidrag. Jag har inte ekonomi så jag kan klara mig på 6 000 kronor, säger hon. Jag förstår inte att vanliga människor ska gå på socialbidrag.

Hon jobbade 100 procent innan operationen som skulle göra henne friskare. Hon kan inte förstå tolkningen av läkarintyget som handläggaren på Försäkringskassan gjort.

– Jag ska begära omprövning av beslutet, men det tar säkert sex till åtta veckor innan det blir klart. Men så här blir det när människor som inte har medicinsk kompetens tolkar läkarintygen.

– Jag har ett bra jobb och jag har gjort en operation för att jag ska kunna arbeta hela livet.

Annons