Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrakooperativa förskolan i Fjällsta läggs ner

Det mesta talar för att den 20 år gamla, 3,5 heltidstjänster, en resursperson och 21 barn stora föräldrakooperativa förskolan Skrubben i Fjällsta, inrymd i Fjällsta skolhus, norr om Gällö läggs ner.

Annons

Orsak: Dålig ekonomi.

Bräckes kommunala bidrag till verksamheten har sänkts från ”efter behov” till nuvarande 78 200 kronor per barn och år, något som enligt kooperativets ordförande Ulrika Nyberg inte räcker.

Beslut om nedläggning kan bli aktuellt vid kommande föreningsstämma.

Skrubben läggs ner i samma veva som Bräcke kommun flyttar de runt 20 barnen från Erskes förskola i Fanbyn till Fjällstas skolbyggnad, något som beslutades vid senaste kommunfullmäktigemötet.

Barnantalet i trakten minskar till hösten och de två sammanslagna enheterna kan till hösten komma att innehålla ett 30-tal barn i en kommunal förskola.

Att kooperativet läggs ner leder till att barnomsorgsavgiften per barn kommer att öka till kommunal nivå att jämföras med kooperativets nuvarande avgift om 600 kronor per barn och månad.

– Även om vi skulle höja våra avgifter till den kommunala maxtaxan skulle vi ändå inte klara vår ekonomi, säger Ulrika Nyberg.

– Vi har sagt upp personal, en hel del arbetsinsatser göras av föräldrarna och ändå går det inte.

– Skrubben är ett mycket fint ställe och senast i somras målade vi och fräschade upp.

Annons