Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En industriepok går i graven – golvfabriken stängs och töms

/
  • Bengt Persson, WOW-anställd sedan fabriken startade år 2000, kommer att försöka sig på att starta eget nu sedan han har friställts från golvfabriken i Bräcke.
  • Lennart Litzell, Jonne Ivarsson, Kalle Wik, Peter Jonsson, Anders Isaksson, Ann Öhlund, Per Hansen och Daniel Karlsson, WOW-anställda som på måndagen fick information om vilka möjligheter de har att finansiera tillvaron nu när de står utan jobb.
  • 11 000 kvadratmeter toppfräsch fabriksyta ställs tom om golvfabrikens maskinpark säljs och skingras.
  • Bengt Persson, WOW-anställd sedan fabriken startade år 2000, kommer att försöka sig på att starta eget nu sedan han har friställts från golvfabriken i Bräcke.
  • Fortfarande står nya golv och väntar på att levereras till Ikea och ett ansenligt lager andra sorteringsgolv kommer att säljas på hemmaplan.

I dag, tisdag, är en av de mera sorgliga dagarna i Bräcke kommuns moderna industrihistoria. Efter snart två år med det som man så innerligt hoppades skulle bli ett jättelyft i form av mycket omfattande leveranser till Ikea stängs golvfabriken i Bräcke.

Annons

LT har tidigare rapporterat om hur Ikea sagt upp legokontraktet varvid produktionen upphör.

Inte nog med det; Mycket talar för att hela maskinparken kommer att monteras ner och säljas varvid det 11 000 kvadratmeter stora och toppfräscha industrihuset ställs helt tomt!

På måndagen fanns personalkonsulter på plats i Bräcke för att informera den tio personer stora, uppsagda personalen om vilka möjligheter som bjuds när man hamnar ute i kalluften.

Huset, som efter tidigare ägaren Maths O Sundqvists haveri numera ägs av Valot Invest/Carnegie, torde i det kärva ekonomiska läget bli en rejäl utmaning för den nya ägaren.

Just nu, när de sista resterna av fabrikens råvarulager omvandlas till trägolv, saknar fabriken en driftansvarig person.

Fabrikens platschef fram till för någon månad sedan, Urban Hallqvist, har hittat nytt jobb som produktionsansvarig på hyvleriet i SCA:s såg Jämtlamell i Stugun.

Carnegies Skrindanekonom Conny Löfqvist har uppdrag kvar i fabriken.

– Det som hänt med fabriken är jättetråkigt och vi jobbar nu på olika spår för att hitta lösningar.

– Ikea slutade sälja den här sortens golv och det som hänt är ingenting som vi kunnat påverka.

Det var i somras som det stod klart vartåt det lutade med Ikea-kontraktet. Detta då Bräckegolvet ”Balk”, helt plötsligt och utan att folket i Bräcke informerats, inte återfanns i Ikeakatalogen.

Att någon skulle komma in och ta över en golvfabrik i Bräcke är ingenting som Lövqvist i dagsläget bedömer som troligt.

– Det råder överproduktion på trägolv i Skandinavien och även andra golvtillverkare har kastat in handduken. Att hitta nya ägare till maskiner och lokaler i Bräcke kan gå snabbt, lika gärna som det kan ta flera år.

Det kostar att spänna en båge:

Priset för att försöka få igång en långsiktig golvproduktion i Bräcke blev för Maths O Sundqvist/Skrindankoncernen sammanlagt 30 miljoner under de två år som fabrikationen pågick.

När Ikeaordern tecknades kalkylerade man med en förlust på 15 miljoner första året varefter WOW i Bräcke skulle bli en vinstmaskin.

Annons