Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bromyra Tjärn i Bräcke såld

/
  • Ellinor Jensen-Berglund och Lennart Larsson vid Bromyra tjärn med tillhörande bostadshus och serveringsfaciliteter som Lennart köpt.Foto: Ingvar Ericsson

En av östra länsdelens mera utstickande fiskeoaser, den konstgjorda Bromyra Tjärn vid Bräckes norra utfart mot Kälarne, bytte ägare på fredagen.

Annons

Detta då Lennart Larsson, på senare tid mest välkänd som tunnbrödsbagare och kaféägare i Stavre, norr om Bräcke, köpte anläggningen av Ellinor Jensen-Berglund, Bromyra.

Bromyra Tjärn är framlidne Kenneth Berglunds livsverk.

Berglund gick ur tiden i våras och anläggningen har nu sålts av hans änka.

Tillsammans med sin far Edvin började Kenneth med att med spade och skottkärra gräva upp marken kring Bromyrabäcken, som rinner intill fastighetens bostadshus för att dämma bäcken och plantera fisk.

Sedermera växte projektet och sista gången som det vidtogs åtgärder på platsen blev bäckvattnet uppdämt till en stor tjärn.

Där har det under senare år planterats fisk för kommersiellt fiskebruk, något som Lennart Larsson avser att fortsätta med.

Kenneth Berglund var anställd inom omsorgen i Bräcke kommun och han hade för vana att ta med sig vårdtagarna till Bromyra där de fick sysselsättning och där Berglund endast fakturerade kommunen för el.

Lennart Larsson har planer för sin anläggning, planer som han ännu inte avslöjar.

Han avser att hyra ut det hus intill tjärnen som följde med i affären.

– Jag hyr ut huset så länge som jag driver verksamheten i Stavre, där jag är bosatt, säger Larsson.

– På sikt kan det dock nog tänkas att jag flyttar till Bromyra själv.

Ellinor bor kvar i huset tills den lägenhet i Bräcke är klar som hon planerar att flytta in i.

Mer läsning

Annons