Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandtillbud kunde ha ödelagt äldreboende

/
  • Fönsterna stod på vid glänt på Bergsgatans äldreboende i Pilgrimstad hela dagen i går. Efter att byggnaden rökfyllts måste man nu röksanera lokalerna. På den lilla bilden syns platsen där rökutvecklingen tros ha börjat. Mest troligt var det ett fel i en värmepanna som orsakade brandtillbudet.
  • Äldreboendet i Pilgrimstad var tomt i går. Samtliga åtta boende evakuerades efter branden till Gellinergården i Gällö.

Ett brandtillbud på ett ålderdomshem i Pilgrimstad kunde ha slutat i katastrof. Tack vare ett rådigt ingripande från personalen på plats klarade sig samtliga boende utan skador.

– De agerade föredömligt och helt enligt regelboken, berömmer enhetschefen Lena Vestlin.

Annons

Det var vid halv fyra-tiden på natten mellan lördag och söndag som brandlarmet på Bergsvägens äldreboende i Pilgrimstad började tjuta och rök fyllde lokalerna.

Tre anställda och åtta boende fanns vid tidpunkten för larmet på plats i byggnaden. Personalen lyckades snabbt lokalisera att det kom hetta från en dörr och tog beslutet att utrymma lokalerna.

– Normalt sett är det alltid en vaken anställd som finns på plats i boendet, nu fanns även nattpatrullen som brukar åka ut till vårdtagare i omgivningen i byggnaden, berättar Lena Vestlin som är enhetschef i Gällö och ansvarig för Bergsvägens äldreboende.

– Att alla tre fanns där och kunde hjälpas åt på en gång underlättade räddningsarbetet enormt. Det var enormt tursamt, säger hon.

Övrig personal som bor i byn tillkallades också snabbt till platsen, liksom ambulans och räddningstjänst. Samtliga åtta boende kunde snabbt rullas ut ur lokalerna i sina sängar och klarade sig utan men från branden.

– Alla boende har undersökts under dagen och har bra värden, säger Lena Vestlin.

Beslut togs snabbt om att evakuera de åtta till nybyggda Gellinergården i Gällö. Taxibilar gick i skytteltrafik för att transportera kläder, mediciner och andra nödvändigheter till Gällö.

– Vi har fått inhysa vårdtagarna i en stor konferenssal och genomfört en del andra omstruktureringar i lokalerna. Det är trångt, men en lösning som kommer att vara högst tillfällig, säger Lena Vestlin.

Ingen öppen eld skådades av personalen på plats i Pilgrimstad och man tror att rökutvecklingen beror på en överhettning i en värmepanna. Anläggningen kommer att undersökas under de närmaste dagarna för att reda ut vilka fel som uppstått. Lokalerna ska även saneras på röklukt innan de boende får flytta tillbaka till Bergsvägen i Pilgrimstad.

– Förhoppningsvis får vi besked under måndagen hur länge våra boende tvingas vara kvar i Gällö, säger Lena Vestlin.

Hon öser beröm över sin personal.

– De har jobbat fantastiskt bra. Personalen agerade väldigt professionellt och helt enligt regelboken. Hade det inte varit för dem hade det här kunnat gå betydligt värre.

Annons