Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bräckes fullmäktige fick snabbkurs i retorik

/
  • Bräcke kommuns oppositionsråd Yngve Hamberg, c, och fullmäktiges ordförande Anna-Lisa Isdaksson, s, flankerar Monika Frank och Gunnar Rönnqvist som på onsdagen snabbutbildade Bräckes kommunfullmäktigeledamöter i retorikkonsten.

– Bräckes kommunfullmäktigeledamöter behöver bättra på sin argumenationskompetens.
– Och de som redan har kompetensen behöver säkert vässa densamma.

Annons

Så resonerade Bräckes kommunledning och engagerade inför onsdagens kommunfullmäktigesammanträde Monika Frank och Gunnar Rönnqvist, Östersund att starta fullmäktigedagen.

Monika och Gunnar driver företaget Logografia Retorik, som har som specialitet att skriva tal och utbilda folk i formuleringskonst och som gav Bräckeparlamentet en miniutbildning i retorik.

– Retorik är ytterligt viktigt när man har att göra med folk så som till exempel politiker har, säger Gunnar.

– Man måste kunna övertyga den man talar med om förträffligheten i sin produkt oavsett om det är ett politiskt budskap, en tjänst eller en säkerhetsnål.

Retorikkonsten är även värdefull i det lilla, till exempel i vardagsumgänget med folk.

– Bara en sån sak som att till exempel övertyga sin livskamrat om att det är bättre att fira semestern i Gällö än i Thailand kräver ju en del argumentation, men är fullt möjligt med rätt retorik.

Monika är i grunden pedagog, skådespelare, poet och lärare och även Gunnar har pedagogbakgrund och har i hela sitt yrkesverksamma liv arbetat med språk både som lärare och journalist.

Monika och Gunnars orderbok är i dag tämligen välfylld under den närmaste framtiden.

– I juni har vi en jobbtopp som trotsar all erfarenhet, berättar Monika.

– Jag tror att det är många listiga företagare och organisationer som inser att det är nu i lågkonjunkturen som verktygen behöver slipas.

Mer läsning

Annons