Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bräcke kommun tvingas köpa Folkets hus i Pilgrimstad

/

Bräcke kommunstyrelse tvingas vid sitt sammanträde på tisdag att välsigna att kommunen köper Folkets hus i Pilgrimstad.

Annons

Priset är bestämt till 1,5 miljoner kronor inklusive inventarier för 100 000. Alternativet till köpet är att Folkets husföreningen går i konkurs, varvid kommunen tvingas infria sitt borgensåtagande på fyra miljoner. Den aviserade affären tär således på kommunens kapital med 1,5 miljoner och ökar skuldbördan med fyra miljoner.

Köpeskillingen motsvarar fastighetens marknadsvärde att jämföras med de dryga 20 miljoner som huset kostade att bygga för ett 20-tal år sedan.

LT har tidigare vid flera tillfällen rapporterat om Pilgrimstads Folkets husförenings i dag ytterligt prekära ekonomiska läge.

Pilgrimstads skola ligger alldeles intill Folkets hus. För ett halvdussin år sedan tömdes skolan på elever på grund av påstådda sanitära olägenheter.

Hela skolverksamheten flyttades in i Folkets hus och blev husets enda nämnvärda hyresgäst.

Sedermera upptäcktes det från både lärar- och föräldrahåll att Folkets hus inte höll måttet som skolbyggnad. Utan att några nämnvärda åtgärder för den skull vidtagits på skolbyggnaden flyttades hela skolan tillbaka till den gamla skolan, varvid Folkets hus inkomster i stort sett upphörde, bortsett från kommunens hyra av skolkök, bespisningslokal och idrottshall.

Förutom att hyresgästen lämnat huset har Folkets hus på kort tid även drabbats av två mycket dyrbara förskingringar, varav den ena nu blivit ett domstolsärende.

Kommunstyrelsen och sedermera kommunfullmäktige har att ta del av vissa avsiktsförklaringar kring köpet. Bland annat skall inga sådana förändringar vidtas på huset att det från Bostadsstyrelsen erhållna samlingslokalstödet kan ifrågasättas eller återkallas. Vidare skall kultur- och föreningslivet ha tillgång till huset för att på goda villkor få disponera det.

Kommunen gör i huset avsteg från regeln att inte tillåta servering av alkoholhaltiga drycker i kommunala lokaler.

Mer läsning

Annons