Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn i Döviken pluggar inför ”Trollflöjten”

/
  • Björn Löfgren, Döviken, pluggar inför premiären på en länsuppsättning av Mozarts ”Trollflöjten”. Foto: Ingvar Ericsson
  • Björn och Anita Löfgren bor mycket vackert i sitt Per Albintorp i Döviken, Revsund, söder om Gällö.

Just nu figurerar byn Döviken, söder om Gällö, på ett högst påtagligt sätt i uppladdningen inför en av de mera häftiga kultursatsningarna i vårt län på länge. Estrad Norr, tidigare länsmusiken, bjuder 13, 15 och 16 augusti på en Jämtlandsuppsättning av självaste operan Trollflöjten.

Annons

Tre av rollerna i detta ett av Mozarts många mästerverk – hans kanske mest välkända – skall den helgen uppföras på Arnljotlägden på Frösön.

Gud förbjude styggväder!

Jaha, och vad har Döviken med detta att göra, då?

Jo, där bor nämligen sedan 20 år tillbaka pensionerade sotaren Björn Löfgren 63, i hustrun Anitas föräldrahem, ett mycket välrenoverat Per Albintorp.

Björn har sedan barnsben varit en passionerad sångare som uppträtt i otaliga högklassiga musikaliska sammanhang både inom och utom länet och utomlands.

Som tämligen nybliven pensionär är Björn i färd med att gnugga in tre roller i den bitvis mycket krävande operan.

Notpapperen är hur svartgrötiga som helst med noter och texten är inte heller att leka med.

– Och allt skall läras och kunnas utantill…!

Med pekfingervals på sitt hushållspiano stretar sig första tenoren Björn just nu fram genom det tunga partituret för att gno in sina roller, både som körmedlem, en prästroll och Dödens vakt.

LT torde få anledning att återkomma till arrangemanget som inklusive en komplett symfoniorkester har ett 50-tal agerande på scenen.

Dirigent i denna mycket länsförtecknade Trollflöjt är Orvar Eriksson.

Björn är ett av fem barn i den ytterligt musikaliska familjen Löfgren med rötterna i Krokom.

Mor och far, Lisa och Henry, spelade fiol och sjöng.

Lisa svarade för ackompanjemanget på filmlokalen i Krokom innan ljudfilmen kom, och Henry var en framstående körsångare.

Framlidne Sonen Claes var solist på Stockholmsoperan, Benedikta var framgångsrik jazzsångerska i Stockholm med flera solisttroféer bland annat från Nalen, nyligen bortgångne Seth, som spelat i en rad dansband och jazzkonstellationer i länet, Ulf spelar fiol och så är det Björn som nu äntrar operascenen.

I Trollflöjtens rollista återfinns även Björns kusin Jan och Jans son Tobias.

När det gäller övriga länsnamn bland sångarna märks Hans-Erik Sundström, Lena Moén, Sara Eriksson, Anna-Maria Hagemann, Angelica Lindahl, Camilla Karlsson, Jenny Michanek, Henric Hallberg, Ola Lindvist och Peter Mellgren.

Ensemblen med tillhörande orkester kommer inte att träffas till samlad repetition förrän 2 augusti då man har en och en halv vecka på sig att sätta den stora föreställningen.

I dagsläget är denna länets Trollflöjtföreställning planerad för endast tre föreställningar.

Mer läsning

Annons