Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besvikna på regeringens strategi för landsbygden

/
  • Om inte byarörelsen hade funnits för att motverka försämringarna är dessa övertygade om att det varit oändligt mycket värre. Från vänster Cicci Andersson och Staffan Bond, Hela Sverige ska leva, Ulla Ullstein, Sollefteå, Bosse Andersson länsbygderådet i Jämtland och Inez Abrahamsson, vice ordförande Hela Sverige ska leva och Nils G Johansson, länsbygderådet i Västernorrland.

– Vi hade hoppats på några praktiska, konkreta förslag som återbäring, bredband och servicestruktur. När regeringen har gnuggat en vision och strategi i två och ett halvt år tänker man att de skulle ha kommit ett steg till, säger Inez Abrahamzon, vice ordförande i Hela Sverige ska leva.

Annons

I går fanns representanter från Hela Sverige ska leva och länsbygderåd på besök i Bräcke. Främsta orsaken var att prata ihop sig kring vindkraften och de krav de ställer på en återbäring, en slags bygdepeng, för att stärka den lokala ekonomin i de glest befolkade delarna av landet.

Men naturligtvis fanns även regeringens strategi för Sveriges landsbygder, som presenterades i tisdag, på dagordningen.

Att det fanns en stor besvikelse över att dokumentet mestadels innehåller gammal skåpmat, råder ingen tvekan om.

– Men, säger Staffan Bond, Hela Sverige ska leva, de tar i varje fall ett slags helhetsperspektiv, det är bra i grunden.

De visar även på en värderingsförändring i landsbygdens roll. De skriver att landsbygden KAN spela en viktigt roll i det framtida samhället. Det är tydligare framlyft i detta dokument än i något tidigare som jag har sett som varit skrivit på den här nivån, alltså regeringen.

– Sedan finns det detaljer i övrigt som är bra, men i sin helhet är det ingen strategi som för landsbygdens utveckling framåt.

Men Ulla Ullstein, som till vardags är kommunplanerare i Sollefteå, säger att den vanliga befolkningen faktiskt inte är så aktiva i landsbygdsfrågor som vi tror.

– Det är också ett lågt intresse bland kommunalråd och andra som sitter på makten. Landsbygdsfrågor har ingen status.

Cicci Andersson, Hela Sverige ska leva, menar att människor på olika nivåer i kommunicerar med varandra och då är det svårt. Samtidigt som man ser statens reträtt från glesbygden.

– Vad vi ska ha för samhällsstruktur, det sägs det ingenting om i dokumentet. Man kan ju tänka sig att landsbygden betyder mycket i framtiden, men man kan plocka in råvarorna till stan.

– En annan samhällsstruktur är mer centraliserad med produktion och service spridd ut till bygderna, men det finns ingenting tydligt skrivit om detta. Det skulle vi vilja att regeringen slog fast och de hade gjort det på ett tydligt sett i det här dokumentet. Här finns ingen vision om hur vårt framtida samhälle ska se ut.

Hela Sverige ska leva kommer att plocka fram mer visioner, lovar Inez Abrahamzon, om vad som är vits med landsbygden.

– Ta exempelvis avregleringen av Apoteksbolaget, det är inte med automatik bra för landsbygden, säger hon. Det finns ingen sådan naturlag, snarare tvärtom de försvinner för evigt.

– De flesta avregleringar som har genomförts har haft negativa konsekvenser för landsbygden, konstaterar Staffan Bond. De har inte genomförts med tillräcklig hänsyn till landsbygdens förhållanden.

Vad är det som gör att ni orkar kämpa på?

– Framtiden är ur miljösynpunkt ett hållbart samhälle, de finns på landsbygden. Det har jag varit övertygad om under de 30 år jag varit aktivt engagerad . Det är den enda vägen som vi kan bygga hållbara samhällen på och det kommer att visa sig.

– Men det är frågan om det kommer att vara politiken som blir vägvisare i detta, det är inte jag säker på.

Övertygelsen om att samhället i första hand är till för människorna inte för apparaten, myndigheten och marknaden gör att de kämpar på.

All utveckling är lokal, det är någon som gör någonting någonstans och kontentan blir regional och global utveckling. Det perspektivet glömmer man allt som oftast. Det är där all utveckling börjar. Är det bra för fler, blir det en positiv utveckling.

Annons