Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berit är bäst på att få patienter tobaksfria

/
  • Distriktssköterskan Berit Nordlund i Kälarne får nio av tio patienter att sluta röka eller snusa, det kan vara bästa resultatet i hela Sverige. Foto: Anita Näsberg

Vill du sluta röka eller snusa ska du bli patient hos distriktssköterskan Berit Nordlund på Kälarne hälsocentral.

Runt 90 procent av hennes patienter har lyckats bli tobaksfria efter ett år. Det kan vara Sverigerekord.

Annons

Berit Nordlund är diplomerad tobaksavvänjare vilket inte är så konstig då hon sedan 2004 är specialistsjuksköterska inom astma/KOL.

– Först gick jag en högskoleutbildning i Göteborg där vi berörde frågor om tobak. Sedan gick jag en utbildning hos Agneta Hjalmarsson, som är en av pionjärerna inom det här området. Det gav mig enormt mycket och det är hennes metoder som jag följer i mitt arbete, säger hon.

Exakt hur många patienter det är vet hon inte, men uppskattningsvis handlar det om 50 patienter.

– Under en period har det inte varit en enda patient som ville sluta röka eller snusa, men sedan inom loppet av 14 dagar hade jag fem patienter, säger hon.

– Det är jätteroligt att lyckas, säger hon, och jag har erfarenhet. Jag rökte själv under en period. Allt handlar egentligen om att bestämma sig.

– Jag träffade en man som var 70-80 år som hade rökt 1-2 paket om dagen sedan han var 15 år, nu hade han fått beskedet att han måste sluta. Vi träffades och pratade om det och bestämde tid för en ny träff. Då hade han redan slutat. Han hade helt enkelt bestämt sig.

Första besöket är alltid personligt, patienterna har antingen blivit remitterade av läkare eller bara hört talas om vad hon lyckats med. Många som slutat röka inspirerar andra rökare att komma till Kälarne hälsocentral.

Den första tiden ringer Berit Nordlund till sina patienter varje dag och fråga exempelvis vad är det som känns svårt i dag?

– Tillsammans tar vi en dag i taget, säger hon. Det tar inte många minuter av min tid men det betyder mycket för den som kämpar med att bryta sitt beroende. Att någon bryr sig, varje dag.

Många patienter får ett receptbelagt läkemedel, Champix, som stöd. Det kan vara svårt att trappa ner på egen hand. Det här läkemedlet innehåller inte nikotin och är framtaget enbart för dem som ska sluta röka eller snusa.

Annons