Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedragare sålde elaggregat i Bräcke kommun

/
  • Grundlurade. Polismannen Mats Milling, Gimdalen flankeras på bilden av Nils Rosling och Magne Skjetne som lurats att köpa två falskmärkta elaggregat.
  • 13 hästkrafter? Knappast! Den troliga effekten är två hästkrafter.

Ett fall av bondfångeri har drabbat ett stort antal personer i Bräcke kommun. En liten armé bestående av inalles ett tiotal personer har åkt runt i kommunen och lyckats sälja ett stort antal bensindrivna elverk med en angiven effekt av 6 500 Watt för i sammanhanget synnerligen billiga pengar.

Annons

Försäljarna har turnerat i fyra bilar, två jeepar, en liten buss och en kombibil, och under fem dygn med synnerlig entusiasm lockat folk att köpa aggregaten som på intet vis motsvarar försäljarnas påståenden.

Aggregaten har bjudits ut med utgångsbudet 6 000 kronor och där försäljaren visat ett papper med det gängse handelspriset på ungefär 10 000 kronor. Efter lite prutande har priserna landat på allt mellan 2 000 och 3 500 kronor.

Med tanke på priset har många lockats att köpa flera verk och nu har aggregaten börjat dyka upp på Blocket. Nils Rosling och Magne Skjetne, Gimdalen, köpte två verk var.

När Rosling startade maskinen för att driva en 2 000 W sliprondell löste säkringen genast ut. Han kontaktade LT med avsikt att varna allmänheten.

LT åkte på måndagskvällen till Gimdalen för att studera fallet. Vi hade med oss en elektriker som kopplade samman den nyköpta generatorn med en 3 000 W motor som driver Roslings kompressor.

Det var för elektrikern bara att konstatera att Roslings nya generator endast levererade 1 500 W.

En person i Bräcke, kamrat till Rosling köpte härom dagen fem aggregat, av vilka han nu sålt fyra.

Allt tyder på att försäljarna beställt aggregaten i ett lågprisland, beställt en kartong utan varken varumärke eller ursprungsland och där aggregatets effekt 6 500 W anges.

På själva aggregaten har man klistrat lappar som anger en motoreffekt på 13 hk och namnet Power Storm, Germany.

– Jag tror att effekten ligger på två hästkrafter, säger Rosling

Ett aggregat med sådana här data, 13 hk och 6 500 W, kostar på marknaden rätteligen runt 20 000 kronor.

Att försäljningskampanjen varit högeffektiv bekräftas av Lennart Larsson, Bromyra, som berättade att tre av försäljarbilarna kommit hem till honom och erbjudit de synnerligen billiga produkterna.

I Gimdalen är polismannen Mats Milling bosatt.

Han ställde sig välvilligt till förfogande och konstaterade att han kände till de angivna personerna, men att någon spaning kring dem inte ägt rum.

– Vi har efter frågor från allmänheten träffat dem i Östersund och kontrollerat deras identiteter, konstaterat att de sålde elverk och motorsågar och funnit allt i sin ordning.

– När jag nu får se och höra det här menar jag att det är läge för en polisanmälan.

– Alla som känner sig lurade skulle kunna gå samman i någon form av aktion för att ge tyngd bakom en anmälan.

När LT kom till campingen där försäljarna uppgetts bo vid 20-tiden på måndagskvällen hade hela sällskapet lämnat platsen med okänd destination.

Mer läsning

Annons