Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

180 verkstadsjobb räddas genom unikt EU-projekt

/
  • Kicki Wernander, Mikael Stenberg, Thomas Mattsson och Conny Hansson från IF Metall jobbar aktivt med kompetensutveckling för att rädda medlemmarnas jobb. Foto: Anita Näsberg

IF Metall kan rädda 180 verkstadsjobb på fyra företag i Jämtland och Västernorrland genom ett unikt EU-projekt.

Annons

Det är bara början. Redan har en förstudie gjorts på 14 intresserade företag i området och nu har avdelningen bestämt sig för att starta en ny studie.

– Från november till dags datum har 500 medlemmar blivit varslade, säger Conny Hansson, ombudsman och projektledare för IF Metall. Nu riktar vi in oss mot dessa företag för att se vilken kompetensutveckling de behöver för att få ett jobb i framtiden.

Projektet drivs i samarbete med företagen och arbetsförmedlingen och hoppet är förstås att företagen genom detta projekt ska kunna övervintra. Kanske ser de då att inte alla varslade måste sägas upp.

Mikael Stenberg, Kicki Wernander, Thomas Mattsson och Conny Hansson fanns häromdagen i Bräcke för att prata om projektet.

Det är de som genomför analysarbetet på företagen och skaffar sig en bättre kunskap om vad medlemmarna behöver för stöd för att bli anställningsbara.

– De får redan en handlingsplan, cv och är redan färdigutvecklade om de blir arbetslösa, slår de fast.

– Vi är den första förbundsavdelningen som använder EU-pengar för kompetensutveckling, säger IF Metalls ombudsman Conny Hansson.

När de tillsammans med företagen startade projektet var det brinnande högkonjunktur.

Då en förstudie gjordes under december 2008 ville 14 företag i mellersta Norrland vara med, åtta i Jämtland och sex i Västernorrland.

Nu håller en ny förstudie på att göras för tiden 19 januari till 19 mars 2009. Nu vänder de sig till företag som redan har varslat.

– Vi ska analysera vilken kompetensutveckling som behövs och ge våra medlemmar den utbildningen så de bättre matchar företagens behov.

– Med hjälp av EU-pengar kanske de som har blivit varslade inte behöver bli uppsagda.

– Vi börjar i fyra företag och i Jämtland är det Husqvarna i Tandsbyn och Jonsson & Paulsson i Östersund som finns med. I Västernorrland är det Pacwire i Söråker och Melkerhed i Timrå.

Totalt handlar det om 180 personer, 160 män och 20 kvinnor.

– Det är fyra företag som har mest behov av kompetensutveckling utifrån rådande behov, säger Conny Hansson, och det ligger 1,9 miljoner på kompetenskontot.

– De som får en insats blir antingen kvar, mer anställningsbara eller också blir de varslade. Med start i början av februari i år fram till 1 februari 2010 ska vi se till att ge en individanpassad kompetensutveckling.

Det kan handla om att få svetslicens, gå ledarskapsutbildning eller ta truckkort. Många har inte formell utbildning, alltså papper på att de faktiskt kan göra ett jobb.

Ändå tror IF Metall att arbetslösheten bland deras medlemmar kommer att ligga runt 12–15 procent år 2010.

Annons