Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bräcke får ersättning för personalkostnader

Bräcke kommun ska få närmare 600 000 kronor i ersättning för personalkostnader de haft i samband med avvecklingen av flyktingmottagandet 2006.

Ärendet har avgjorts av Förvaltningsrätten i Härnösand.

Bräcke kommun ville ha närmare 1,4 miljoner kronor i ersättning från Migrationsverket för extraordinära kostnader som kommunen haft i samband med avvecklingen av grundskoleundervisning för asylsökande barn. Ersättningen avsåg kostnader för hyra, städning och personallöner. Men Migrationsverket avslog ansökan med motiveringen att de sökta kostnaderna täcks av den statliga schablonersättningen.

Efter en omprövning beslutade Migrationsverket att bevilja närmare 90 000 kronor för lokalkostnader kommunen haft under 2006. Men i övrigt ansåg de att ansökan om övrig ersättning kommit in för sent.

Men kommunen överklagade beslutet och yrkade även på skadestånd för det ränteinkomstbortfall som den långa hanteringen av ärendet medfört. I september 2005 fick kommunen de första signalerna om att flyktingförläggningen skulle avvecklas, en stängning från årsskiftet uppgavs då vara uteslutet. Kommunen fick inget besked förrän i slutet av januari 2006 och då skedde avvecklingen snabbt. Redan vid utgången av mars fanns inte längre några flyktingar kvar i skolan. Lön till personal utgick då till 15 augusti utifrån de gällande anställningsreglerna.

Förvaltningsrätten bedömer att yrkandet om ränteinkomstbortfall ska avvisas. Men rätten anser att kommunen haft fog för beslutet att anställa personal hela vårterminen och att de därför ska få ersättning för personalkostnaderna.

Ärendet har överklagats till Kammarrätten i Sundsvall.