Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra turistsommar i Ragunda

Thailändska paviljongen och Döda fallet är Ragundas stora turistattraktioner. I år har fler upptäckt platserna då de haft mer besökare än förra året.
– Det fina vädret och bra recensioner är bidragande, säger Lars Amrén, Vd för Destination Ragundadalen turism.

I Döda fallet har Vildhusspelen framförts under sommaren. Det är teatern om hur Döda fallet uppkom och har inte spelats sedan slutet på 90-talet. Nästan alla föreställningar har varit slutsålda och recensionerna har varit positiva. Nu spelas komediföreställningen Garvsyra som även den går bra.

– Vi har haft runt 8000 teatergäster som sett Vildhussen. Förra året hade vi runt 7000 efter fjolårets teater inklusive Garvsyra, så det är en bra ökning, säger Lars Amrén.

Antalet besökare som gått ner i Döda fallets naturreservat är också fler i år. Runt 400 personer gick dit i maj förra året och över 750 personer i maj i år. Under juli i fjol var siffran cirka 8200 och juli i år cirka 7900 personer, en minskning på runt 300 personer men naturreservatet har ändå sammantaget haft fler besökare över hela sommaren. Totalt under maj-juli i år visar räknaren på runt 11800 personer och samma månader i fjol var det cirka 11 600 personer.

När LT besöker platsen är det ett mindre myller av folk som fikar, lunchar i solen eller väntar på dagens teaterföreställning och personalen i serveringen säljer fika och mat utan avbrott.

Turistbyrån flyttar under sommaren ner till Döda fallet. En av de som jobbar där är Emelie Björnhage.

– Jag har jobbat både här och i paviljongen och det har varit kul. Många besökare visar stor uppskattning efteråt vilket är roligt, då känns det att det man gör är omtyckt, säger hon.

En mil därifrån, i Utanede, tronar Thailändska paviljongen upp sig bland åkrar och granskog. En udda attraktion vars existens varit omdiskuterad, men även paviljongen tycks ha fått ett uppsving denna säsong.

– Thaimarknaden i juli hade på två dagar mellan 2000-2500 besökare, det är mer än tio gånger så mycket som förra året. Det känns roligt såklart, säger Lars Amrén.