Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra turistsäsong i länet

Det luktar inte rekord – men det verkar bli en utmärkt turismsäsong i Östersundsområdet.

– Det har varit en bra sommar med mycket folk, sammanfattar Joakim Kihlberg på turistbyrån.

Turister från både Sverige och resten av värden har som vanligt duggat tätt på turistbyrån i Östersund i sommar. Många av dem bor på hotell och vandrarhem i Östersund och gör dagsturer till övriga länet. Flera av dem vänder sig till turistbyrån för att få tips och idéer på aktiviteter och utflyktsmål.

– Det är roligt att kunna erbjuda ett sådant stort utbud som vi faktiskt kan göra. Många blir överraskade över att det finns så mycket att välja mellan, berättar Joakim Kihlberg.

Det finns flera populära utflyktsmål för barnfamiljer i Östersundstrakten, två av dem är Frösö Zoo på Frösön och Multi Challenge på Bangårdsgatan. Båda företagen beskriver den gångna sommarsäsongen som bra med goda turisttillströmningar.

– Precis som resten av Sverige hade vi en väldigt tuff början med dåligt väder. Men jag tror att vi börjar komma i kapp nu, säger Åke Netterström, ägare till Fröso Zoo.

– Vi är fortfarande inte i hamn ännu, mycket hänger på hur de närmaste veckornas väder blir. Men jag ser inget större hot om dåliga resultat, fortsätter han.

Multi Challenge, som bland annat erbjuder klätterväggar, laserhall och go-cart är inte lika beroende av väderleken och har därför haft en mer jämn ström av besökare i sommar. Dennis Blom är delägare till anläggningen, han upplever att det varit ungefär lika mycket folk den här sommaren som förra året.

– Det tycker jag att vi ska vara nöjda med, säger han.

Och precis som på många andra turistmål i länet är det norrmännen som står för den största delen av publiken.

– Under sommaren är ungefär 85 procent av våra besökare från Norge, berättar Dennis Blom.

Exakt hur bra sommarsäsongens turismströmning egentligen har varit kommer att summeras om någon månad.

– Vi är fortfarande mitt i allting, även om många svenskars semestrar snart är över har invånarna i andra europeiska länder mycket ledig tid kvar. Tyskarna, exempelvis, har ganska sen semester och kommer hit först i mitten av augusti, säger Joakim Kihlberg.

– I september kommer vi att sammanfatta säsongen genom att sammanställa och analysera de omkring 2 000 intervjuer som fyra anställa vid turistbyrån gjort under sommaren. Då kommer vi att få svar på vad som var bra och mindre bra med årets semestersäsong i Jämtland, fortsätter Kihlberg.