Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra start för Carlsen i Azerbadjan

Efter ett litet uppehåll är nu världsmästaren  Magnus Carlsen i tävlingstagen igen.

I "Gashimov memorial" i Azerbadjan har han fått en bra start och leder klart med sina 2,5 poäng efter tre ronder. Vinster över Nakamura och Mamedyarov, remi mot Karjakin. Fyra spelare har 1,5 poäng: Nakamura, Karjakin, Radjabov och Caruana. Hemmaspelaren Mamedyarov har 0,5 poäng. De sex deltagarna ska alla mötas två gånger vilket betyder totalt tio ronder.

Normunds Miezis, Lettland, vann ett långt parti mot Tiger Hillarp-Persson i den sista ronden av Påskturneringen i Norrköping och därmed säkrade han den odelade förstaplatsen på imponerande 7,5 poäng av 8. Tvåa slutade Daniel Semcesen med 7 poäng och trea blev Jonathan Westerberg med 6,5. I den parallella "Lilla påskturneringen" för spelare med rating under 1600 startade ÖSS-spelaren Henrik Johansson utmärkt med tre raka vinster. Med 4,5 poäng kom han på elfte plats bland 38 deltagare. Henrik mötte även slutsegraren Kevin Wanzambi.

ÖSS-spelaren Ulf Persson bor numera i Lund och här har han nyligen spelat i LASK Open med 30 deltagare. Vann gjorde IM Daniel Semcesen med 6,5 av 7 poäng. Ulf Persson gick in på en tolfte plats med sina fyra poäng.

Vid ÖSS aprilblixt satte ett datortekniskt haveri stopp på turneringen efter fem ronder och slutställningen blev då följande: 1) Adrian Bohman-Karlholm och Lennart Burman. Brons till Christer Mäki medan ett fjärde pris lottades ut till Jacob Forss. Majblixtar spelas i Östersund 6 maj och i Hammerdal 8 maj.

I veckans uppgift ser vi ett något komiskt partislut med löpare och bönder hämtat från ett parti mellan Kreuzer och Wienold, 1988. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net