Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra säsong för färskt proffs

Robin Jonsson, bördig från Östersund som precis har avslutat sin första säsong som golfproffs.

Annons

Hur har säsongen gått?

– Det har gått ungefär som jag hade förväntat. Jag har utvecklats enormt mot förra året men det är på en helt annan nivå nu jämfört med när jag spelade på juniortouren. Då var det 55 stycken som ställde upp i varje tävling och jag kände att jag hade chans att vinna varje gång. I år är det 156 stycken som spelar i varje tävling och jag måste spela på toppnivå bara för att vara bland de 45 som går vidare till sista varvet.

Du är 19 år och går sista året på golfgymnasiet i skånska Ljungbyhed, när bestämde du dig för att satsa allt på golfen?

– Vi bodde i Östersund tills jag var 11 år men valde att flytta ner till Västra Frölunda och det var främst på grund av golfen. Då lade jag de andra sporterna åt sidan. Jag drog kanske inte slutsatsen att jag skulle hålla på med golf hela livet men det var den sport jag tyckte var roligast. Senare när jag började golfgymnasiet och förstod vad som krävdes så kände jag att det var det här jag ville hålla på med.

Hur mycket tid lägger du på golfen en normal dag?

– En normal dag kan se ut så att vi gemensamt på golfgymnasiet tränar två timmar på morgonen och två timmar på eftermiddagen. Eftersom jag går ett fjärde år så har jag bara en lektion mellan tio och tre på dagen och kan träna resten. Vi bor ju precis vid golfbanan så blir det lätt att man går ut och tränar så mycket man bara hinner. Om man räknar in all tid man lägger ner på golf så är det så mycket heltid det bara kan bli.

Många förknippar golfsporten med stora pengar, räknar du med att bli rik?

– Det är absolut inte så exklusivt som det verkar. Jag har spelat in kring 70 000 kronor den här säsongen. På den nordiska touren där jag spelar just nu är det svårt att leva på golfen om man inte har hjälp av sponsorer. Men mitt mål är att bli väldigt bra på golf och komma upp på de största tourerna och där kommer pengarna av sig själv om man kan spela bra. Jag hoppas att jag kan komma upp dit om ett antal år.