Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra rattat, Löfven

Alla som tagit körkort minns känslan av att klara uppkörningen.

Annons

Att få köra bil är frihet men vägen dit är dyr. I går höll Stefan Löfven (S) sitt sommartal i Stockholm och presenterade två nyheter som båda har med utbildning och arbete att göra. Gymnasiet ska bli obligatoriskt och de som slutför utbildningen ska kunna ta CSN-lån för att betala sitt körkort.

Statistik visar två saker. Det första är att gymnasiet är viktigt för att få jobb. Arbetslösheten är mer än dubbelt så hög bland gruppen som inte har gått ut gymnasiet.

Det andra är att sex av tio arbetsgivare kräver att man har körtkort men allt färre unga tar det.

Arbetslösa är oftare utan och anger kostnadsskäl som anledning. Att inte ha råd med lektioner och uppkörning gör att man hamnar i en negativ spiral. Man får inget jobb för att körkort saknas och därför ingen lön som kan finansiera körlektioner. Att bryta det är ett steg för att få ner arbetslösheten bland unga. Förslaget kan göra att fler får känna glädjen i att ringa släkten och berätta att hen klarade uppkörningen, sen gå på en arbetsintervju och nicka på frågan om hen har körkort.

Det som är befriande med detta är också att nya politiska förslag kommer in i valrörelsen. Det finns riktiga saker att diskutera och det är nu Socialdemokraterna som sätter dagordningen.

För Elisabeth Svantesson (M) har inte lagt ett enda förslag sedan hon blev arbetsmarknadsminister. Möten har fått ställas in eftersom det inte finns något att diskutera. Hon och hennes kollegor syns mest när de kritiskt frågar hur Socialdemokraterna ska finansiera allt. När Moderaterna försöker vinna i grenarna att ta ansvar för Sverige och ekonomin kan man komma ihåg några enkla saker.

Skatten har sänkts med över 100 miljarder.

Arbetslösheten har ökat.

Idéerna är slut.

Motorn i Alliansen, Moderaterna, har helt stannat.

Och det kan ingen körlektion i världen rädda.

Linnea Swedenmark