Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra med omtag i handelsfrågan

Socialdemokraterna och Centerpartiet drar i handbromsen i frågan om en ny handelsplats i Lillänge. Det är klokt. Av flera skäl. Cityhandeln har minskat det senaste året. Handlarna i city har fram tills ganska nyligen varit positiva till en fortsatt exploatering av Lillänge och Odenskog, men nu anser tydligen många att gränsen är nådd. Det börjar bli alarmerande många tomma butikslokaler i stadskärnan. Den gamla tesen att "handel föder handel" gäller inte alltid och i alla lägen. Någonstans finns det en gräns för hur mycket handel en stad som Östersund har underlag för. När efterfrågan inte räcker till blir ett nytt handelsområde inget tillskott av arbetstillfällen, bara en omflyttning.

Att Norgehandeln minskade i somras kan ha flera orsaker. Det är optimistiskt att tro att ytterligare ett antal bygg- eller elektronikjättar vid E 14 ska locka hit norrmännen igen. Då skulle antagligen ett modernt köpcentrum i anslutning till det planerade bostadsområdet vid Storsjö strand vara mer attraktivt.

Handelns trendspanare förutspår nämligen att framtidens handelsplatser kommer se ut som ministäder med butiker insprängda mellan bostäder, restauranger, kontor, vårdcentraler och bibliotek. Med andra ord, ganska likt vanliga stadskärnor.

Trenden går också mot mer näthandel. I stället för jättelika hangarer nöjer sig butikerna med en kundtjänst, en varuutlämning och ett "showroom" där varorna visas upp. Lagret ligger någon annanstans. Det finns alltså stor risk att nya stora butiksytor inte går att fylla i framtiden. I så fall är vi framme vid ett fenomen som i USA kallas "demalling", där man helt enkelt river gamla övergivna köplador.

Att stoppa ett område som kanske håller på att bli omodernt innan det ens är byggt är inte bakåtsträvande. Det är framsynt.