Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra mat kostar mer

Annons

Replik Eskil Erlandsson. Carl-Jan Granqvist och flera kända kockar och restauratörer skriver att maten förtjänar att bli en valfråga. Jag kan inte annat än hålla med. Jag delar även kockarnas analys av läget i Sverige idag. Jag, och Centerpartiet, har sedan vi tillträdde 2006 arbetat hårt för att främja produktionen av svensk mat. Anledningarna är många. Dels har vi i Sverige en djurhållning och ett djurskydd i världsklass. Våra djur har det bra och är friska. Därför kan vi producera kött utan det överutnyttjande av antibiotika som sker i flera av våra grannländer. Vi producerar också frukt och grönt utan onödiga bekämpningsmedel. Sverige är helt enkelt världsledande på hållbar mat. Svensk, närproducerad och hållbar mat förtjänar helt enkelt att få komma fler till del i vårt land. Den svenska matproduktionen sysselsätter också hundratusentals personer och restaurangbranschen är en av Sveriges största branscher.

Men det finns ett problem som kockarna, med rätta, påpekar. Vi måste vara beredda att betala för den högkvalitativa, svenska, maten. Annars går våra svenska lantbrukare och köttproducenter under till förmån för ökad import. Vi kommer heller inte få fortsätta se framväxten av nya restauranger, caféer och gårdsbutiker som vi haft glädjen att få se de senaste åren.

Under min tid som minister har jag avsatt mer än 1 miljard kronor till Matlandet Sverige som är den största satsningen någonsin för svensk mat. Matlandet innehåller både åtgärder för att stärka den svenska produktionen av mat men det är också sättet vi kommunicerar den svenska maten och dess mervärden både i och utanför Sverige.

Jag och Centerpartiet har i regeringen gjort mycket för att lyfta den svenska maten, både genom Matlandet och genom sänkt moms på restaurangmat. Men vi vill ännu mer!

Därför presenterade Centerpartiet nyligen också idén om ett nationellt matlyft som är en satsning på 100 miljoner kronor för att främja närproducerad mat ute i kommunala verksamheter såsom skolor, förskolor och äldreboenden. Vi vill också se en livsmedelsstrategi för ökad svensk matproduktion. Livsmedelsstrategin ska bland annat innehålla satsningar som ska:

# Uppmuntra kommuner och landsting att ta fram lokala upphandlingspolicys som ställer krav på närodlad mat.

# Öka exporten av svensk mat genom att fler exportmarknader öppnas och ge företag får stöd för att satsa på nya marknader.

# Nå 100 procent hållbar mat genom att säkerställa den goda svenska djurhälsan och bidra till att den svenska livsmedelsproduktionen blir än mer miljövänlig.

# Satsa på fler unga bönder genom högre hektarstöd och startstöd men också genom stöd för generationsväxling och utbildningar som naturbruksgymnasier och SLU.

# Se över hur man kan underlätta generationsväxling.

# Ursprungsmärkning av kött- och mejeriprodukter.

Alliansregeringen och Centerpartiet har gjort mycket men vi måste göra mer och fortsätta satsa. Framförallt ska vi inte göra som oppositionen vill, och ta bort den sänkta skatten på mat och skrota satsningarna i Matlandet.

Mer hållbar, svensk mat kräver politiker som förstår vad som behöver göras. Men det handlar till syvende og sidst om att vi som konsumenter måste vara beredda att betala för den svenska maten. Bara då kan vi bygga vidare på det svenska matundret och få ytterligare skjuts åt den exportsuccé som den svenska maten redan är.

Eskil Erlandsson (C), landsbygdsminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel