Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra mat kan lyfta länet

Maten är på väg att bli en valfråga, vilket är alldeles utmärkt. Vad vi äter är av central betydelse för våra liv.

Jämtlands län har ett aktivt jordbruk och många duktiga livsmedelsföretagare. Utgångsläget är förhållandevis bra.

Resurscentret Eldrimner för småskalig, hantverksmässig livsmedelsförädling betyder mycket, liksom utbildningen vid Åsbygdens naturbruksgymnasium och Jämtlands institut för landsbygdsutveckling (Jilu). Är det någon som framgångsrikt kan omsätta jordbruksministerns vision om matlandet Sverige i praktiken så är det Jämtlands län.

Att Unesco har utsett Östersund till Creative city när det gäller gastronomi visar att framgångarna redan uppmärksammas internationellt. Låt oss därför ta vara på möjligheten att utveckla matlänet Jämtland!

Jordbruket i Jämtlands län är i grunden miljövänligt. Det bör underlätta för fler gårdar att ställa till ekologisk produktion.

I den aktionsplan för miljösmart mat som jordbruksminister Eskil Erlandsson och miljöminister Andreas Carlgren nyligen presenterade finns förslag om 500 miljoner kronor per år för att påskynda denna omställning.

En annan viktig punkt i ministrarnas program är att underlätta möjligheterna att köpa närproducerad mat. Kommuner och landsting ska kunna gå före och göra miljövänliga upphandlingar. Det är viktigt att kunna hantera EU-regelverket på detta område för att kunna köpa mer närproducerat och ekologiskt.

I dag körs matlådor till skolor, äldreboenden och sjukhus inte sällan land och rike runt. Resultatet blir mat som är näringsfattig, smaklös och innehåller en massa tillsatser. Detta drabbar även många äldre som får sin mat hemkörd. Att få ökade möjligheter att välja vilken mat man vill äta, även om man är gammal eller sjuk, är en frihetsfråga. Trist mat är ingen hit.

Jordbruket är en viktig tillgång för länet. Nu gäller det att ge näringen förutsättningar att växa och utvecklas. Här kan mat av högsta kvalitet produceras. Att producera större volymer av kött och mjölk och att utveckla den mer hantverksmässiga produktionen är viktiga utmaningar. Visionen om Jämtland som Nordens Toscana kan bli verklighet och samtidigt ge ett kraftigt lyft åt hela besöksnäringen.

Att äta mer närproducerad mat är både miljösmart och skapar jobb på landsbygden i Jämtland och övriga Sverige.

De gröna näringarna jordbruk, skogsbruk och vattenbruk har förutsättningar att producera bra mat och grön förnybar energi. Möjligheterna finns om vi tar vara på dem.

Centerpartiet har presenterat vägen framåt. Jag är beredd att göra vad jag kan för att medverka till att göra visionen till verklighet.

Håkan Larsson (C)

Riksdagskandidat, Rödön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel