Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra jobbat, Anders Borg!

Anders Borg (M) försökte häromdagen sälja in regeringens studiemedelsreform som en förbättring för studenterna. Ingen lätt sak eftersom den innehöll sänkt bidragsdel, höjd lånedel och slopad avskrivning vid 68 års ålder.

Så här uttryckte han saken:

"...att höja studielånet med en tusenlapp ger ju en bättre ekonomisk situation för studenterna".

I nästa mening blev svårigheten att framställa försämringen som en förbättring tydlig:

"...det är rimligt att man har lite tuffare regler på bidragsdelen eftersom utbildning är en investering".

Vem tror han att han lurar? "Rasa" är ett utslitet rubrikord, men det var exakt vad studentorganisationerna gjorde mot Borg efter presskonferensen.

Låt oss titta närmare på denna reform, som till sin uppbyggnad liknar ett Kinderägg med obehagliga överraskningar i. Reformen består som sagt av tre delar. Alla tre delarna missgynnar i sin tur a) studenter från studieovana hem b) personer som börjar studera sent i livet och c) kvinnor, som kraftigt dominerar både grupp a) och grupp b).

German Bender på TCO pekar på ännu fler beståndsdelar av reformen som missgynnar kvinnor: Bland dem som läser långa utbildningar till yrken med förhållandevis låg lön, exempelvis sjuksköterskor och lärare, är kvinnor i klar majoritet. Av samma skäl avbetalar kvinnor sina studielån i långsammare takt än män, vilket gör att de drabbas hårdare av en slopad avskrivning.

Men följderna av Borgs Kinderägg handlar inte bara om privatekonomi. Det är allvarligare än så. Reformen riskerar att öka den redan kraftiga sociala snedrekryteringen till högre utbildningar. Hur stora chanser man har att förverkliga sina drömmar i dagens Sverige avgörs i hög grad av vilka föräldrar man har. Bara vart femte barn till en förälder som enbart har grundskolebetyg söker in till högre utbildningar. Av barn till föräldrar med forskarutbildning börjar 84 procent på högskola eller universitet.

Och skillnaderna ökar. Regeringen har förstärkt snedrekryteringen med ett stort antal beslut sedan de kom till makten 2006:

De har tagit bort högskolebehörigheten till yrkesprogrammen, avskaffat arbetslivserfarenhet som en grund för behörighet till högskolan, tagit bort 40 000 platser på komvux, ändrat antagningssystemet för att fler ska börja plugga direkt efter gymnasiet, minskat antalet högskoleplatser och - sist men inte minst - infört ett rut-avdrag för läxläsning.

Allt detta har en tydlig inriktning mot att gynna de redan gynnade.

Och så nu, i elfte timmen av en regeringsperiod på åtta år, drar de till med en reform som missgynnar studenter i allmänhet och fattiga, kvinnliga studenter i synnerhet.

Bra jobbat, Anders Borg.