Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra början - men stanna inte här

Den tillträdande rödgröna regeringen har kommit överens om familjepolitiken. De vill förstärka jämställdhetsbonusen, slopa vårdnadsbidraget och införa en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen.

Miljöpartiet fick vika sig i föräldraförsäkringsfrågan. Partiet drev under valrörelsen en tredelad lösning - det vill säga lika antal månader till vardera förälder och en del att fördela fritt. Även inom Socialdemokraterna finns en stor opinion både för en tredelad och en helt delad lösning.

En tredje öronmärkt månad, så kallad pappamånad, är inte dåligt. Det är ett bra steg på vägen mot ett jämställt föräldraförsäkringsuttag och således också en bra bit på vägen mot ett mer jämställt samhälle.

För föräldraförsäkringen spelar roll. Den spelar roll för kvinnor, som ofta halkar efter i sin karriär och löneutveckling under barnledigheten. Kvinnor tar ofta ett större ansvar för hemmet och barnen. I kombination med sämre lön leder det ofta till att det ses som naturligt att kvinnan tar ut största delen av föräldraförsäkringen. Men föräldraförsäkringen spelar roll även för män, som i dag tvärtom inte förväntas stanna hemma med sina barn.

Föräldraförsäkringen är en viktig byggsten när det jämställda samhället ska formas. Genom ett jämställt föräldraförsäkringsuttag kan man riva upp de normer som fortfarande präglar oss och leder till ett föråldrat synsätt på familjen. Ett synsätt där mamman förväntas vara den omhändertagande, närvarande föräldern och pappan förväntas vara familjeförsörjare.

En tredje öronmärkt månad är en bra bit på vägen. Det är förståeligt att man genomför denna typ av reformer stegvis. Men redan nu skulle nästa steg behöva presenteras.

Men en delad föräldraförsäkring, med tredelad som ännu ett steg på vägen, bör vara ett mål som finns någonstans i sikte för den tillträdande regeringen. Åtminstone om den vill framstå som en feministisk regering.