Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra biografi om en av våra största stjärnor

Annons
Hon hade fruktansvärt dåligt självförtroende och verkade ständigt förvånad över att hon var så eftertraktad som skådespelerska.
Det är mitt bestående intryck av boken "Ingrid" som är en personlig biografi över Ingrid Bergman, vår största svenska skådespelerska genom tiderna - Greta Garbo får ursäkta.
Författaren har skrivit många biografier om kända skådespelare och regissörer och verkar ha kommit Ingrid Bergman och hennes dotter Isabella Rossellini riktigt in på livet. Men jag tycker att det är en smula rörig text där det ibland känns oklart vem som citeras - men det kan vara förlagets fel och inte Chandlers.
Här får vi följa Ingrid från ungdomen och fram till slutet. Det är intressant läsning och jag, som aldrig förstod varför det var en sådan skandal att hon lämnade sin man för Roberto Rossellini, får här en rejäl uppdatering. Att hon dessutom tvingades att lämna sin äldsta dotter Pia i USA för att få leva med sin nya kärlek, blev för dem båda en svårläkt hjärtesorg.
Det finns några privata bilder med i boken, men de flesta är från olika filminspelningar.
Jag kan inte avgöra om det i boken förekommer något nytt om Ingrid Bergman eller om författaren har kokat soppa på en spik. Klart är dock att jag tyckte om den och gladdes åt att hon med tiden blev ett riktigt rivjärn vilket verkade behövas i den tuffa, mansdominerade filmvärlden.

Mer läsning

Annons