Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra arbetsvillkor hotar inte den fria rörligheten

Annons

Socialdemokraterna går till EU-val på att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige, oavsett vilket land den anställde kommer i från. Förslaget har blivit en het valfråga där skiljelinjerna mellan höger och vänster blir tydligare än på länge.

I torsdagens Gomorron Sverige debatterade Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) just detta. Båda var nästan oväntat tydliga i sin respektive linje. Löfven i sitt försvar för kollektivavtalen och löntagarrättigheter, Reinfeldt i sitt försvar för företagen och handeln.

Vi vet att människor födda utanför Sverige utnyttjas på arbetsmarknaden. Bärplockare, lastbilschaufförer, snickare, städare, listan kan göras lång på yrken där detta systematiska utnyttjande sker. Det är bra att Socialdemokraterna ser detta utnyttjande och har visioner att göra något åt det. Men Moderaterna tycker som vanligt att företagens vinster och arbetsgivare är viktigare än rättvisa arbetsvillkor för alla löntagare.

Det är nästan absurt hur Reinfeldt i ena sekunden säger sig värna den svenska modellen för att i andra sekunden inte stå upp för att kollektivavtalen ska gälla alla. Den svenska modellen bygger på en stark facklig rörelse och hela den rörelsens existens vilar på att arbetare inte ska kunna konkurrera ut varandra. Det här handlar om rätten till lika arbetsvillkor för lika arbete. Det handlar om att lönerna inte ska kunna pressas. Att ingen ska kunna utnyttjas.

Moderaterna menar att ett värnande av svenska kollektivavtal skulle leda till ett hot mot den fria rörligheten, som enligt deras världsbild tydligen står över människors rättigheter. Moderate EU-parlamentarikern Christofer Fjellner kopplade häromdagen till och med ihop förslaget med Sverigedemokraternas förslag om mer restriktiv arbetskraftsinvandring. Men minskad arbetskraftsinvandring är långt ifrån samma sak som bra villkor för arbetskraftsinvandrarna.

Bättre arbetsvillkor hotar inte den fria rörligheten. Det är garanterat inte heller en vink till högerextrema krafter. Det handlar bara om rättvisa villkor, att ingen som kommer hit ska kunna utnyttjas. Att acceptera en otrygg arbetsmarknad är att spela rasismen rakt i händerna.

I grund och botten handlar det om solidaritet. Om vi vill ha bra arbetsvillkor i Sverige krävs det att alla som arbetar här har lika bra arbetsvillkor. En lastbilschaufför född i Sverige ska ha samma lön och kollektivavtal som en lastbilschaufför född i ett annat land. Det är inget annat än rätt och rimligt.