Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra år för grisnäringen menkärvare för mjölkbönderna

/

Grisnäringen har varit årets vinnare inom lantbruket medan resultatet är sämre för mjölk och växtodling.

Annons

Den här bilden växer fram ur siffror och tabeller som sammanställts i en ny rapport där LRF konsult i dag visar utvecklingen inom lantbruket.

Det konstateras vidare att klimatfrågan öppnat nya möjligheter för de gröna näringarna. Lantbrukarna anges som viktiga för att uppnå EU:s klimatmål som innebär att hälften av Sveriges energiproduktions ska bestå av förnyelsebar energi år 2020.

– Biogas som är det bästa fordonsbränslet för miljön är på stark frammarsch. Råvaran finns på gårdarna och produceras ur djurens gödsel, säger Jimmy Larson, som är ansvarig för rapporten på LRF konsult.

Han ser det som glädjande att regeringen stimulerar med investeringsstöd för gårdsbaserad biogas.

Men för att biogassatsningen ska få full effekt krävs stabilare lönsamhet för landets mjölkgårdar. Försvinner mjölkproduktionen försvinner också stora delar av basen för biogas.

1995 fanns 18 500 mjölkproducenter i Sverige. I dag är siffran 6 400. Bedömningen i rapporten är att mjölkgårdarna tvingas vänja sig vid de kraftiga svängningar som präglat mjölkpriserna på senare år. Signaler från världsmarknaden tyder på ytterligare sjunkande priser.

Mer läsning

Annons