Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BP tillbaka i allsvenskan

/
  • Philip Haglund jublar över sitt mål och Brommapojkarnas allsvenska plats. 1–1 borta mot Ljungskile var precis vad som behövdes för att ta steget från Superettan upp till högsta serien. Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Ljungskiles sejour i allsvenskan blev ettårig, precis som för elva år sedan – medan Brommapojkarna bara behövde ett år för att studsa tillbaka till högsta serien. 1–1 i returen mot Ljungskile säkrade allsvensk status för BP och stor hjälte blev Philip Haglund med sitt mål i slutet av första halvlek.

Annons
Det blev inget lyckligt slut för Jörgen Wålemark och hans Ljungskile, som bara nådde 1–1 hemma mot BP, ett resultat som skickar ner laget i superettan. Men hoppet om ett mirakel levde ända in i slutet. Och visst var det nära att 36-årige Wålemark själv fick avgöra. I den 48:e minuten stack han fram huvudet och nickade in 1–1 bakom Kristoffer Nordfeldt, ett mål som gav energi och hopp i ett läge där BP hade övertaget.
Ljungskile, med bara tio man efter Peter Hiir-Salakkas tidiga utvisning, trummade på mot ett allt mer defensivt och snålt spelande BP. Vid de fasta situationerna öste Ljungskile på med allt de hade, men utan resultat. Brommapojkarna spelade det snåla, tidsödande spelet som Ljungskile själva praktiserat så effektivt hela säsongen – och till slut stod Stockholmslaget som segrare på en höstkall gräsmatta. De båda kvalmötena slutade 1–1, men Brommapojkarnas mål på bortaplan avgjorde.
Tränaren Kim Bergstrand var tyst och märkbart tagen på presskonferensen efteråt.
– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, jag är bara så oerhört stolt över mina spelare. I andra halvlek är det en fysisk och mental kamp och vi har lite flyt som får det första målet.
En som hade mer att säga var matchhjälten Philip Haglund i BP:
– Det här är det skönaste jag varit med om... eller rättare sagt det skönaste på en fotbollsplan, sade han.
BP som inte gjort mål på hörna på hela säsongen passade på när det behövdes som bäst.
– Att vi tar steget upp är så oerhört skönt. Vi har spelat alla matcher mot slutet med kniven mot strupen, och jag tror det kommer ta ett bra tag att fatta att vi faktiskt spelar i allsvenskan nästa år.
David Wilson, Ljungskiles tränare som meddelat att han lämnar föreningen, avslutade ödmjukt efter sista matchen. Han passade på att gratulera Kim Bergstrand och BP till avancemanget.
– Mina killar har verkligen lagt ner all energi man kan kräva och vi har haft ett underbart år och föreningen har lärt sig jättemycket.
Om sin egen framtid är han förtegen. Först ska han ha semester. Inte ens det faktum att Ljungskile avslutade med blott åtta spelare på plan – efter ytterligare två utvisningar i slutskedet – ville han kommentera.

Mer läsning

Annons