Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boy A

Bio Regina
Genre: Drama
Med: Andrew Garfield, Peter Mullan, Siobhan Finneran med flera
Regi: John Crowley
Speltid: 1 tim 40 min
Censur: 11 år

Annons

Betyg: 2 Alla som någonsin intresserat sig för fotboll känner igen situationen; läget är det helt rätta men spelaren vid bollen helt fel. Som supporter blir du vansinnig.

Exakt så känner jag inför brittiska ”Boy A”. Ansatsen är fantastisk. Huvudperson är 24-årige Jack. Som tioåring misshandlade han och hans kompis ett annat barn till döds. De blev Storbritanniens mest hatade; pressen kallade dem monster, människor ville se dem hängande i sina egna inälvor. Nu ska Jack släppas ur fängelset. Under ny identitet och med ett nytt liv framför sig. Men finns det någonsin ”nya liv”? Medierna har inte glömt. Allmänheten har inte glömt.

”Boy A” bygger på det genomvidriga dådet från 1993 då två pojkar torterade tvåårige James Bulger till döds i västra England; det var dåtidens Josef Fritzl-fall och på många sätt ett av det moderna Storbritanniens svartaste stunder. De två pojkarna (”Barn A” och ”Barn B” som de kallades under rättegången) är i dag fria män.

I ”Boy A” försöker regissören John Crowley gå in i deras huvuden. Tyvärr misslyckas han. Han har för lite att säga och fyller ut med långa, meningslösa scener som inte tillför något alls. Jacks tafatthet och velighet smittar av sig; det är som att hela filmen stammar, pillar sig i ansiktet och säger ”jag vet inte...” i stället för att tala klarspråk.

I snart sagt varenda scen tänker man på hur lysande det hade kunnat bli. Det är inte en bra känsla för en filmpublik.

Mer läsning

Annons