Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boxar att fynda

Det sägs att CD-skivans dagar är räknade. Nya ljudbärare är på väg och ingen vet väl riktigt hur framtiden ser ut.

Annons

MP3:or på datorn, iPod eller telefonen i sitt rakt igenom superpraktiska format är helt okej för mig. Men inte spöar de en med kärlek och god smak ihopplockade CD-box. Just nu är det av någon outgrundlig anledning konsumentens marknad när det gäller boxinköp.

Det är bara att surfa runt på nätbutikerna för att snabbt konstatera att det går att göra kanonfynd om man är på hugget.

För när jag botaniserar i min egen långt ifrån uppseendeväckande boxsamling så upptäcker jag att det är tur att man var vaken när det begav sig. Oftast handlade om begränsade utgiv- ningar som försvann eller försvinner snabbt.

Får jag stila lite och fresta med några som jag i dagsläget tror är ganska svåråtkomliga?

XTC ”Transistor Blast” (Cooking Vinyl).

Inspelat i slutet av 70- talet och en bit in på tidigt 80. Två CD med studiosessions för BBC som är fullkomligt lysande och totalt sätter fingret på den kraft och musikaliska genialitet detta band var utrustade med. Två live-CD från samma tidsera ingår också. Huuva vad jag saknar XTC på dagens musikscen.

The Kinks ”The EP Collection” (Castle).

En limiterad utgåva på 15 000 ex. som innehåller tio EP-skivor med originalomslag. Min har nummer 3 189 och är en ljuv påminnelse om Ray Davies beatsmartness som låtskrivare under ett pulserande 60-tal.

Oasis ”Singles” (1996).

På den guldfärgade finns singlarna från ”What’s The Story Morning Glory?” och på den silvriga de från ”Definitely Maybe”. Ursnygga! Warning: Rock ’n’ roll can seriously damage your health”, står det på boxarna. Vem brydde sig när det gällde Oasis?

New Rose Story 1980–2000.

85 låtar på fyra CD och massor med spännande och udda artister som spänner över två decenier rock’n’roll, pop, punk, country, folk och indie. En kulturgärning som med charm och skärpa visar varför franska New Rose var ett de absolut viktigaste independentbolagen. Här styrde inga cyniska marknadsföringsknep, i stället dominerade kärleken till det musikaliska uttrycket.

The Stiff Records Box (Demon Records).

Jag har tidigare idislat om snillet med denna briljanta new wave historik. Men det är alltid lika viktigt att med jämna mellanrum på nytt upplysa kidsen om var rötterna sitter.

Mer läsning

Annons