Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bowlingen i Östersund i kris - allt färre vill tävla

/
  • Östersundaren Ralf Lantz har varit med i länets bowling i över 20 år. Han har alltså insikt när han framför sina åsikter om framtiden för bowlingen.

Östersundsbowlingen upplever en kris.
- Vi har mycket svårt att få fart på ungdomssidan. Och jag är rädd att tävlingssidan håller på att ebba ut, säger Ralf Lantz i Zäta.

Annons
Förhoppningarna var stora när Östersunds nya bowlinghall stod klar hösten 2005. Fler banor, allmänt fräschare och en större hall och en mer omfattande restaurang var komponenter som skulle ge sporten ett lyft.
Efter nästan exakt tre år är det läge att göra en avstämning. Hur mår Östersundsbowlingen?
- Vi har ett mycket stort intresse från allmänheten, med fler korplag än tidigare. Men tävlingsdelen är oroväckande. Och vi har inte fått igång bowlingskolan och ungdomsverksamheten, säger Lantz.
Rekryteringen av nya spelare går riktigt trögt.
- Vi har mycket svårt att få fart på ungdomsbowlingen, från 10 till 15 år. Vi skulle behöva ett riktigt uppsving.
Ralf berättar om roten till problemet.
- Vi behöver ledare, eldsjälar som kan ta hand om ungdomsträningen mellan 16 och 17.00. Tyvärr är det ruskigt många som jobbar vid den tiden och på kvällarna går det inte att träna. Då är det fullt av spelare från allmänhet, korpen och dessutom träning för tävlingslagen.
Räddningen är dock kanske på väg. Inom kort kommer representanter från Svenska Bowlingförbundet till Östersund.
- De har en plan hur vi ska få fart på ungdomssidan, hur vi ska bedriva träning. En del av idén är pengar från Handslaget. Den är en form av arvodering till ungdomsledare.
- Själva summan är kanske inte så jättehög, men det blir en uppmuntran till alla ledare, menar Lantz.
Ni har två division 1-lag (Zäta och ÖBK) - men båda lagen sladdar i Nordallsvenskan (näst sist och sist?
- Jag tror att vi kommer att lyfta oss och inte behöva riskera att åka ur. Men på sikt är jag är rädd att intresset ebbar ut. Så drastiskt är det. Vi kanske bara har en klubb i Östersund om ett år.
Ralf Lantz pekar på två orsaker till den dystra prognosen.
- Folk får mer och mer att göra. Och ekonomiskt har det skett en drastisk förändring. Förr fanns bingolotto, men i dag är det mycket svårt att få sponsorer. Spelarna tvingas lägga egna pengar, kanske 5-6 000 kronor per säsong. Om de tidigare har spelat nästan gratis känns det kanske inte motiverande att börja betala.
- Vi har 14 spelare i Zäta, men har ändå ibland problem att få ihop lag. I Arnljot var vi elva spelare, men ingen tackade nej till spel.

Mer läsning

Annons