Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Böter för intrång i polisregister

En civilanställd vid Jämtlandspolisen döms till dagsböter för dataintrång efter att ha gjort en slagning i ett av polisens register.

Den anställde hade tillgång till de olika register som polisen använder till exempel spaningsregister och anmälningsregister. I vintras åtalades den anställde misstänkt för att ha gjort slagningar i flera olika ärenden där en av person som den anställde kände var misstänkt eller målsägande. Den anställde slog också en WIPS-fråga på den här personen. WIPS-fråga innebär att det går att se om den bekante fanns i polisens allmänna spaningsregister eller i belastningsregistret. Åklagare bedömde att de slagningar som gjorts inte var nödvändiga för att kunna utföra arbetsuppgifter och åtalade den anställde för dataintrång.

Vid tingsrättsförhandlingen menade den åtalade att den typen av slagningar ingick i de vanliga arbetsuppgifterna. Tingsrätten håller med och ogillar åtalet i två av de fall som åklagaren bedömt som dataintrång. Men vad gäller WIPS-frågan anser tingsrätten att det inte fanns något skäl att göra en sådan och dömer den anställde för dataintrång. Den anställde döms till 40 dagsböter.