Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalen har flest kommunägda hyresrätter – men Berg är billigast

Precis som i landet i stort är det stora skillnader inom länet mellan kommunerna när det handlar om allmännyttiga bostäder.

Annons

Den kommunen i landet som har flest kommunägda hyresrätter per tusen invånare är Sundbybergs kommun med 170 kommunägda hyresrätter. Bland länskommunerna i Jämtland/Härjedalen ligger Härjedalens kommun klart bäst till på plats 35 av de 246 (i år) kommuner som Nyhetsbyrån Siren samlat uppgifter från i kommun- och landstingsdatabasen Kolada.

Sett till befolkningsmängd är Härjedalen och Åre likvärdiga med omkring 10 000 invånare men det skiljer sig stort gällande kommunägda hyresrätter med 111 (Härjedalen) jämfört med 35 (Åre). Kommunerna Berg (152) och Ragunda (168) återfinns också långt ner i listan. Östersunds kommun är på plats 80 med 92 hyresrätter/tusen invånare och Strömsund på plats 118 med 76.

De senaste siffrorna utgår från hyresförhandlingar fram till 1 augusti i år. Uppgifter för 2016 saknas för Bräcke och Krokoms kommuner men baserat på de två föregående åren ligger de båda kommunerna nära medianen i landet med ca 70 (Bräcke) respektive 75 (Krokom) hyresrätter/tusen invånare.

Åre utmärker sig också i prisnivån med en av landets högsta hyror i genomsnitt (1123 kr/m²) inom allmännyttan. I Härjedalen kostar det också på att bo i kommunägda hyresrätter (1039 kr/m²). Åtminstone jämfört med Berg där bara fem kommuner har lägre genomsnittshyra enligt årets siffror. Ragunda, Bräcke (siffror från 2014) och Strömsund har också några av landets lägsta hyror inom allmännyttan med under 900 kr/m². I Krokom och Östersund är det också billigare att bo än i stora delar av landet med strax över 900 kr i genomsnitt.

Enligt nyhetsbyrån Siren satsas det mycket på nya hyresrätter runt om i landet.

– Kommuner som tidigare haft vakanser och pratat om rivningar planerar nu att bygga nytt. Det är en helt ny situation, säger Chris Österlund, finanschef på SABO, till Nyhetsbyrån Siren.

Men enligt SCB:s statistik över påbörjade lägenhetsbyggen detta år går det långsamt i Jämtlands län. Av 180 påbörjade flerfamiljshus är bara nio procent nya hyresrätter. I de flesta övriga län är andelen hyresrätter omkring 30-50 %.

Annons

Hovrätten häver häktningen av terrordömde David Idrisson – tas i förvar av Säpo

Artikel 33 av 33
Terrormålet med koppling till Strömsund
Visa alla artiklar

Under fredagen beslutade hovrätten att häva häktningen av David Idrisson som dömts till sju års fängelse för att ha förberett ett terrorattentat i Sverige rapporterar Sveriges radio.

Annons

Enligt mannens försvarare Thomas Olsson har mannen inte släppts, utan istället tagits i förvar av Säkerhetspolisen skriver Ekot.

David Idrisson dömdes i mars till sju års fängelse och utvisning för förberedelse till terrorbrott. I slutet av mars överklagades domen och rättegången i Svea hovrätt avslutades i måndags.

Hovrättslagman Ragnar Palmqvist säger till Ekot att domstolen hävt häktningen eftersom man anser att det inte längre finns skäl för att han ska sitta frihetsberövad, men vill inte närmare utveckla det innan domen kommer den 12 juni.

Åklagar Per Lindqvist uppger för Ekot att han tolkar hävningen som att David Idrisson kommer att frias från misstankarna om förberedelse för terrorbrott.

Terrordömde David Idrisson med koppling till Strömsund. Foto ur polisens förundersökning.

Annons

Ulrika träffade två vita älgar i Rätan: ”Det var fantastiskt”

Nu bor familjen i Glashuset på berget – Hanna berättar om tidstypisk renovering, överraskande fynd och jakten på husets historia

Annons

Han väntas lämna i sommar – men Morrison kan göra skillnad mot Djurgården: "Han är tillgänglig"

Annons