Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostadshus kan vara smittkällan

Östersunds kommun säger sig ha funnit en föroreningskälla i Odensala. Enligt polisen är källan till det parasitsmittade vattnet spårad till en fastighet, ett flerfamiljshus i Östersund.

Det är dock inte bekräftat att detta är smittokällan eller om det är den enda källan varför kommunen fortsätter sitt identifieringsarbete i nära samarbete med polisen, enligt polisens hemsida.

– Vi har konstaterat höga värden av parasiten i anslutning till den här källan, meddelar Jari Hiltula, miljöchef vid Östersunds kommun.

– Vi har överlämnat informationen till polismyndigheten och en fastighetsägare kommer att kontaktas av Vatten Östersund, meddelar Jari Hiltula, miljöchef vid Östersunds kommun.

Ärendet hanteras nu av polis och åklagarmyndigheten.

Enligt Östersunds kommun ska flödet från föroreningskällan ha stoppats redan i förra veckan. Regelbunden tillsyn visar att pumpning av det förorenade vattnet över till avloppsnätet hittills har fungerat bra.

Nu under onsdagseftermiddagen kommer det UV-filter som LT har berättat om att anlända till Östersund.

– Tillsammans med entreprenörer kommer vi att påbörja installationen omgående säger Rickard Johnson, chef Vatten Östersund. Hur lång tid själva installationen kommer att ta vill jag dock inte spekulera i.

Polisen säger i ett pressmeddelande att eftersom det inte är helt klart att bostadshuset är smittkällan eller om det finns fler smitthärdar och fortsätter därmed sitt arbete med bevissäkring, just nu i den aktuella fastigheten för att konstatera om ett eventuellt miljöbrott kan ha begåtts.
De prover som polisen tar skickas löpande till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, för analys och det kan dröja några veckor innan analysbeskeden är klara.