Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbolag förbjuder studsmattor

Hyresgästerna hos kommunala Östersundsbostäder riskerar att bli vräkta om de inte omedelbart monterar ned studsmattor och pooler som står på fastighetsägarens mark. Hyresgästföreningen tycker att åtgärderna är allt för drastiska.

Annons

”Hos Östersundsbostäder är det förbjudet att sätta upp studsmattor och pooler. Vid överträdelse kan ert hyresavtal sägas upp. Vi kommer att använda Kronofogden för att verkställa överträdelser”, löd brevet som i måndags damp ned i brevlådan hos hyresgästerna. Bostadsbolaget hänvisar till att man inte vill ta ansvar för eventuella olyckor som kan ske i en fristående pool eller på en studsmatta. De allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation (Sabo) har förståelse för förbudet.
Inga klara regler
– Det är ett stort problem med lösa pooler och det saknas tydliga regler från Boverket, därför skapar bostadsbolagen egna regler. Självklart ska man få bada på sommaren, men det är fastighetsägaren som är ansvarig för säkerheten, säger Nina Rådström-Oldertz, pressansvarig hos Sabo.
I allmänhet gäller att fastighetsägaren har ansvaret om något händer, men det finns inga krav på att en fristående pool ska inhägnas eller täckas över. För studsmattor gäller också att fastighetsägaren har ansvaret.
– Det är för djävligt att barn inte får studsa på en studsmatta ens. Alla tjänar på att undvika en sådan här konflikt. Det är ett väldigt skarpt tonläge i brevet, och man hade ju hoppats att fastighetsägaren ville söka en dialog med hyresgästerna först, säger P-G Nyström, jurist hos Hyresgästföreningen.
Tomt hot
Nu vill Hyresgästföreningen komma överens med Sabo om en gemensam ståndpunkt för hur man bör hantera sådana här konflikter. När det gäller brevet från Östersundsbostäder tror P-G Nyström att det sannolikt bara blir ett tomt hot.
– Jag och mina kollegor har aldrig hört talas om att någon har blivit vräkt på grund av en pool eller studsmatta. Jag har väldigt svårt att tro att hyresnämnden skulle godkänna en sådan uppsägning.

Mer läsning

Annons