Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostäder till flyktingar på väg att ta slut i länet

Kommuner som ligger lågt i mottagande av flyktingar har besök att vänta från regeringen framöver.

Samtidigt får länets kommuner allt svårare att skaka fram bostäder. I år saknas fler än någonsin till flyktingar med uppehållstillstånd.

Ytterligare 6 000 platser måste fram i Sverige för flyktingar som beviljats uppehållstillstånd. Bostadsbrist är främsta orsaken till underskottet.

Men det finns också en mycket ojämn fördelning i mottagandet i landets största kommuner.

Därför skickar regeringen nu ut två samordnare som ska försöka skaka loss fler bostäder i dialog med kommunerna.

I länet ökar gapet mellan lediga bostäder och efterfrågan.

För de som fått uppehållstillstånd finns 490 platser att tillgå, enligt en ny överenskommelse med kommunerna . Men det behövs ytterligare 250 platser för att nå upp till länstalet 743 platser.

Mia Krylén är länsstyrelsens flyktingsamordnare i länet:

– Strax innan årsskiftet körde vi de här förhandlingarna med kommunerna. Största skillnaden mot förra året är att Östersunds kommun minskat antalet platser med 130 stycken till totalt 150 i år, säger Mia Krylén.

– Kommunen hänvisar till problem att få fram bostäder. Man har finkammat och fyllt på ganska mycket under förra året och har inte samma möjligheter i år.

Ser det kärvt ut att få loss de 250 bostäder som fattas?

– Ja, i dagsläget skulle jag säga att det inte kommer att vara alldeles lätt. Vi för dialogen kontinuerligt med kommunerna för att se om de kan ompröva det hela, säger Mia Krylén.

– Kommunerna jobbar på och gör bra insatser för att lösa bristen.

En del lediga bostäder är för dyra för den målgrupp det handlar om och blir inte aktuella av den anledningen.

– Generellt så minskar också utbudet av bostäder i länet. Dels har det rivits en hel del och det har skett omvandling till bostadsrätter. Nyproduktionen blir dessutom dyr och här finns en problematik, konstaterar Mia Krylén.

Migrationsverket bedömer att 55 200 personer beviljas uppehållstillstånd i år och behöver en kommunplats. Även om de flesta kan ordna sitt boende själva, och kommunerna har en del ledigt, saknas det 6 600 bostäder i slutänden för de med uppehållstillstånd.

Blir det konkurrens om bostäder mellan de som fått uppehållstillstånd och i andra änden asylsökande som väntar på beslut?

– Det fins en risk för att det kan bli så. Vi har haft en bra dialog om det här i länet utifrån att de här grupperna inte ska konkurrera, säger Mia Krylén.

– Förhoppningen är att så många som möjligt i slutänden ska stanna i länet.

För asylsökande har Migrationsverket dels permanenta platser som de hyr i ordinarie bostadsbestånd i kommunerna. På senare år har dessa inte räckt till och tillfälliga lösningar, som Grytans läger, har upphandlats.

– Nya siffror i Jämtland visar att knappt 300 av de asylsökande som bor i Migrationsverkets lokaler faktiskt har uppehållstillstånd och skulle kunna flytta ut i till fast boende i kommunerna, säger Mia Krylén.

– Det innebär att Migrationsverket inte kan fylla på med nya asylsökanden.

Migrationsverket behöver för sin del ytterligare cirka 6 000 platser för asylsökande som kommer till Sverige framöver.

– Vi vet att vi kommer att ha ett stort behov under 2014 och vi behöver utöka antalet platser, säger Sophia Öhvall-Lindberg på Migrationsverket.

Migrationsverket upphandlade tillfälliga platser i somras. Tilldelningsbeslutet bakom det har överklagats till förvaltningsdomstolen.

– Vi inväntar beslutet därifrån för att jobba med hur vi ska gå vidare och få till de här 6 000 ytterligare platserna som behövs för asylsökande.

I Jämtlands upptagningsområde finns några anläggningar som Migrationsverket ännu inte börjat använda.

– I första hand försöker vi få fram lediga lägenheter men i dag är det ganska svårt, säger Sophia Öhvall-Lindberg.