Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bosse Johansson om livet i fotbollens finrum

/
  • Svegssonen Bosse Johansson (till vänster) är numera en av de riktiga topparna inom svensk elitfotboll, nyvald ordförande i Föreningen Svensk Elitfotboll som han är. Här tillsammans med Roland Tullnérs, fotbollsordförande i Svegs IK.  Foto: Leif eriksson

Han har poppat upp som en av topparna inom svensk toppfotboll, Svegssonen Bosse Johansson. I mars blev han ordförande i Föreningen Svensk Elitfotboll och kan därmed rankas som en av de mäktigaste i Fotbolls-Sverige efter fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Annons

LT träffar Bosse under semestern hemma i Härjedalen, där han kopplar av med att vara med sina närmaste, umgås med gamla kompisar, läsa böcker, bada och fiska lite.

Det var i januari som han som ordförande i allsvenska toppklubben Elfsborg blev tillfrågad om han kunde gå in som ny ordförande i föreningen Svensk Elitfotboll, som är ett organ för klubbarna i Allsvenskan och Superettan.

– Efter en tids funderande tackade jag ja till det fina uppdraget eftersom jag kunde behålla mitt jobb som chef för Swedbank Sjuhäradsbygden och ordförandeskapet i Elfsborg.

Och i mars blev han vald till ordförande i Svensk Elitfotboll (SEF), där bland hans föregångare kan nämnas förre UEFA-ordföranden Lennart Johansson och Malmös FF:s legendariske ledare Bengt Madsen.

Blir nästa steg att du poppar upp ännu ett steg och kan tänka dig att bli ordförande i Svenska Fotbollsförbundet efter Lars-Åke Lagrell, som sjunger på sista versen?

– Nej, det är ingenting jag siktar på eftersom jag har full huggning med jobbet och mina nuvarande uppdrag inom fotbollen.

– Det blir en hel del timmar jag ägnar mig åt fotbollen, jag har ingen riktig koll på hur många, säger han.

Inverkar inte ordförandeskapet i Elfsborg och SEF på ditt jobb som bankchef?

– Till viss del gör det onekligen det. Samtidigt har jag i jobbet nytta av det kontaktnät som fotbollsuppdragen skapar. Elfsborg sysselsätter hela Sjuhäradsbygden och enar folket där. Så fotbollen öppnar många dörrar som jag har nytta av i bankjobbet.

Blir du aldrig stressad med så många järn i elden?

– Jag är nog ganska stresstålig. Visst är det jobbigt ibland, men hittills har det gått att samordna arbetet med mitt fotbollsintresse. Därtill har jag mina barn boende i Östersund, dit jag åker varannan helg.

Bosse Johansson säger att ordförandeskapet i SEF innebär att han ska driva frågor som toppklubbarna tycker är viktiga. Vardagsjobbet sköts annars av kansliet i Malmö.

– En av de viktigaste frågor SEF nu arbetar med är det nya TV-avtalet. Vi hoppas kunna teckna ett femårsavtal som ger mer än de 180 miljoner kronor per år som nuvarande avtal innebär.

När det gäller den egna klubben Elfsborg så tror de andra Allsvenska lagen att det är de som ska vinna årets serie.

– Vi har goda chanser särskilt med tanke på att nuvarande ledarna IFK Göteborg tappat några av sina bästa spelare, säger Bosse Johansson.

Elfsborgs spelartrupp är tills vidare intakt även om det finns risk att Emir Bajrami, som skötte sig så bra i U 21-EM, kan gå förlorad.

Nu närmast ska Elfsborg i UEFA/Europaleaguespelet möta vinnarna av lag från Kazakstan-Ungern.

– Vi hoppas kunna gå vidare till gruppspelet eftersom det inte minst skulle ge stora ekonomiska fördelar, säger Bosse. Och skulle vi i gruppspelet få möta något storlag ger det ännu större inkomster.

Elfsborg hoppas kunna etablera sig som ett gediget och erkänt lag ute i Europa och på sikt finns tankar och förhoppningar om spel i det finaste av allt, Champions League.

– Vi vill spela i Europa varje år, säger Bosse.

Han berättar också att bara Malmö FF har bättre ekonomi än Elfsborg bland de allsvenska klubbarna.

– Vi har till den här säsongen ökat sponsorintäkterna med 15 procent, unikt i Sverige med tanke på den rådande världsekonomin. Vi har ett eget kapital på 35 miljoner kronor och står på stabil ekonomisk grund.

Elfsborg har en långsiktig satsning att ta hand om de bästa 15-17-åriga fotbollstalangerna i Sverige och utveckla dem.

Vidare vill man att till Sverige hemvändande proffs ska bli boråsare igen, som de lyckosamma värvningarna av spelare som Anders Svensson och Mathias Svensson de senaste åren.

– Tobias Linderoth och Samuel Holmén vill vi gärna lägga rabarber på när de flyttar hem igen, säger Bosse Johansson.

Vad tycker man då i Borås om sin härjedalske fotbollsordförande? Vi frågade Jan Hansson, sportchef på Borås Tidning?

– Bosse har ett väldigt gott anseende här i stan. Han gör ett toppjobb med Elfsborg. Lättsam att ha att göra med och för oss journalister alltid tillgänglig och tillmötesgående. Jag tror att han även som ordförande i Svensk Elitfotboll kommer att visa sig vara en höjdare.

Annons