Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bosnic är kung och Jämtland gör stordåd

Samtidigt som Södertälje lyckades försvara sitt SM-guld på herrsidan, fick Jämtland Basket Ungdom sitt verkliga genombrott. Klubben tog dubbla silvermedaljer i USM i Örebro – så nära stordåd man kan komma.

Vi ska akta oss för att falla i superlativsjukan. Alltför många gör det, till ingen nytta. Snarare tappar vi respekten för orden om var och varannan prestation blir "fantastisk", "magisk" eller "otrolig".

I fallet Södertälje och Jämtland Ungdom bör vi ändå våga ta till en grövre kaliber. Anledningen är enkel. Både Södertäljes SM-guld och Jämtlands prestation i USM var modell XL.

Om vi börjar med SM-guldet är det inte Södertälje Kings vi ska hylla. Det är Vedran Bosnic, den store kungen.

Den bosnisk/kroatiske coachen är den som har byggt detta guldlag. Det är han som handplockat spelare, som tränat dem, som coachat dem och som pressat dem att träna hårdare än kanske alla andra svenska lag.

Valet av Bosnic som ny svensk förbundskapten för herrlandslaget känns mer och mer givet. Jag hade inte protesterat om Jonte Karlsson och kompani hade valt Peter Öqvist, men Bosnic har helt klart något speciellt.

Jag brukar jämföra Södertäljecoachen med förre Jämtlandsprofilen Mathias Eckhoff. Båda är uppslukade av basket, av taktik, av spelets innersta detaljer. Båda två är vinnartyper på var sitt sätt.

Skillnaden är att Bosnic är mer galen än Eckhoff. Om någon tvivlar på det är det bara att observera honom när Södertälje spelar viktiga matcher.

Då blir han som förvandlad. Han springer till höger och till vänster och ibland in på planen, han flaxar med armarna för att påkalla domarnas uppmärksamhet, han skriker sig hes för att få sina spelare att försvara och anfalla på rätt sätt.

Inte ens i NBA eller i någon annan stor liga har jag sett en coach så fullständigt uppslukad av nästan varje situation. Vedran Bosnic är som en tickande bomb, färdig att utlösas.

Hans sätt att aktivt försöka styra och påverka sitt lag i spelets alla moment gränsar till att vara ett sjukligt beteende, men hittills har det varit ett vinnande koncept.

Det som också imponerar är hur Bosnic kan skapa ett vinnande lag av till synes ganska mediokra spelare. Beslutet att behålla den mycket ordinäre Assane Sene som center var märkligt, men det fungerade.

Många tycker att coachens roll övervärderas inom idrott, att det är spelarna som gör jobbet, men det är precis tvärtom. Utan en stark och drivande ledare som tar rätt beslut kan du aldrig få ett vinnande lag.

Exempelen är otaliga. Ta till exempel Jämtland Basket, där John Dieckelman och Mathias Eckhoff visade hur man ska bygga framgångsrika lag med små medel.

Hos Jämtland Ungdom hittar vi också ledare med det där speciella kunnandet. Klubbens fantastiska framgångar de senaste åren bygger inte på tur eller någon enstaka gyllene generation här och där.

Efter helgens två USM-silver i Örebro kan det vara på sin plats att både hylla klubben och ledarna, men också att bena ut hur det har kunnat ske.

Hur kan lilla Jämtland Basket slå så mycket större och starkare klubbar på fingrarna? Vi talar om Luleå, Solna, Södertälje, Uppsala, Norrköping, Borås, Malbas, Eos från Lund?

Svaret, om vi generaliserar det, kan sammanfattas i två namn: Mats Lundqvist och Krister Blomgren.

Det är dessa två som lagt ut inriktningen, som skissat på vilken plan som Jämtland U ska ha, vilka som ska coacha alla lagen, på vilket sätt man ska träna unga spelare och vilka cuper man ska åka på (till exempel Stockholmsserien). Dessutom är de noga med att tona ned resultatkraven.

Lundqvist brukar ofta komma tillbaka till de där nyckelorden som man gärna vill höra mer av bland ledare på ungdomsnivå: "Det viktigaste är att ha roligt och få med sig så många spelare upp i åldrarna, inte att vinna till varje pris".

Det skapar en miljö av trivsel, av harmoni bland spelare, ledare och föräldrar. Kanske är det därför som Jämtland U har så många och engagerade föräldrar.

Många ungdomsledare gör tvärtom. De jagar tidiga vinster, men får i stället besvikna barn/ungdomar som pressas till orimliga prestationskrav.

Det som nu händer i Jämtland Basket Ungdom är fascinerande. Det visar att även en liten förening kan nå nationella framgångar av största märke.

Det är heller inte bara ett eller två lag som lyckas utan det är många. Samtidigt som F16 och P15 tog sina silver i Örebro, vann Jämtland F14 en stor cup i Eskilstuna medan Jämtland P13 blev tvåa i samma cup.

Bakom dessa var klubbens P16-lag ytterst nära att gå till Final Four i Örebro.