Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börtnan-is räddar fisken

Parasiten gör att Östersunds charkdiskar får problem att isa sin mat.

Men is från Börtnan ska rädda julen.

Annons

Victoria Bill jobbar i charkdisken på Coop i Mittpunkten, gamla Domushuset.

För henne går det åt flera liter is varje dag för att kyla sina färskvaror i disken.

I vanliga fall använder hon en ismaskin som laddas med kranvatten.

Men parasitutbrottet har ställt allting på ända.

– Hittills har jag fått använda isen i charklådorna. Den är från Göteborg, säger Victoria Bill.

Nu har hon fixat en mer permanent lösning. En mer lokal sådan.

– I morgon så kommer jag att få hit is från Börtnan, säger hon.

Men att kyla färsk fisk är inte den enda utmaningen. Snart är det jul. Många tycker att inlagd sill är ett måste finnas på julbordet.

En delikatess som Victoria Bill brukar göra i ordning och sälja. Men parasiten gör att allt blir lite svårare.

– Jag brukar vattna ur sillen. Nu får vi koka vattnet innan och det blir mycket mer stök. För jag kan göra mindre i varje omgång, säger hon.

Annons