Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bort med spärren

Den praktiska tröskeln för politiska utmanarpartier är alltför hög. Demokratin mår bra av att nya idéer kan konkurrera med redan etablerade partier. En mångfald av röster måste ha möjlighet att göra sig hörda.

Ett sätt att sänka trösklarna för nya partier vore ifall alla partier, inte bara de som redan är representerade, kunde få sina valsedlar automatiskt utdelade till vallokalerna eller ifall det fanns möjlighet att skriva ut valsedlar till nya partier direkt i vallokalerna. Ett annat sätt att stödja demokratiskt engagemang vore ifall valsystemet i Sverige kunde förändras så att fler väljare kan få demokratisk representation. Piratpartiet anser att fyraprocentspärren bör tas bort och ersättas med en tvåprocentspärr. Dessutom borde spärren för personval tas bort helt, så att de kandidater som har stöd av flest väljare också får mandaten.

Piratpartiet vill öka väljarnas inflytande över det demokratiska systemet.

Piratpartiet Jämtland, O. Vogel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel