Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börje Semb

/

Börje Semb har stilla insomnat i sitt hem, nyss fyllda 68 år.

Annons

Han föddes 1941 och växte upp i Föllinge, son till Albin och Nancy Hemmingsson. Redan tidigt stod det klart att Börje hade konstnärliga talanger. Som barn ägnade han sig mycket åt att teckna och måla och fortsatte med detta även som vuxen. Många vackra tavlor finns hos släkt och vänner. Så småningom kom han även att prova keramik, foto och kalligrafi. Börjes gratulationskort har glatt många genom åren. Tyvärr kunde han inte ägna sig åt sitt stora intresse på grund av reumatism som drabbade honom redan i 30-årsåldern.

Hans kreativitet tog sig även uttryck genom förmågan att finna snillrika lösningar på diverse tekniska och praktiska problem och de verktyg som inte fanns såg han till att uppfinna.

På 60-talet träffade han Elisabeth Johansson som han gifte sig med 1969 och 1970 fick de sonen Anders. Tre år senare föddes Mathias. Familjen flyttade 1974 till det nybyggda Norrgårdsområdet i Lit. Efter några år gick paret skilda vägar och Börje valde då att stanna kvar i huset i Lit.

1977 mötte Börje åter sin ungdomskärlek Britt. Hon och hennes döttrar Annica och Jessica flyttade till Börje och 1979 föddes deras son Peter. 1982 gifte sig Börje och Britt och Börje valde då att ta Britts efternamn, Semb. Fram till 2005 bodde paret kvar i Lit men flyttade då till ett radhus i Torvalla.

Yrkesmässigt följde Börje i sin fars fotspår och började arbeta vid Vägverket redan som 14-åring. Han arbetade på flera olika orter och körde alla förekommande fordon. Börjes sjukdom förvärrades, varför han i 40-årsåldern fann det nödvändigt att vidareutbilda sig för att få ett mindre fysiskt krävande arbete. Han studerade först på Komvux och senare i Sala, för att bli vägingenjör. Med långa veckor borta från familjen, var detta en krävande, men positiv period i Börjes liv. Sedan arbetade han på Vägverkets huvudkontor i Östersund. Han gick i pension vid 63 års ålder och blev sin arbetsgivare trogen i 47 år.

Börje satte stort värde på att umgås med familj, barn och barnbarn. Med glimten i ögat och med äkta intresse lyssnade han alltid på barnbarnen och vad de hade att berätta. Till stor glädje för Börje kom hans båda söner från Stockholm och hälsade på med sina familjer, under den period i somras då Börjes hälsa var lite bättre. Då fick han för första gången också träffa sitt yngsta barnbarn. Börje fick beskedet att han skulle bli farfar igen, och gladdes åt att se sin yngste son Peter bilda familj.

Trots en sviktande hälsa, var Börje en mycket tålmodig person som behöll sitt goda humör och sin positiva livssyn. Han var social och tyckte om att umgås med släkt och vänner. Han var känd och uppskattad för sina goda hembakade ”Börjemackor”.

Han var också intresserad av att resa, och fick tillsammans med Britt uppleva några resor till sydliga breddgrader. Han hyste förhoppningar om att tillfriskna så pass, att han kunde besöka sönerna i Stockholm samt att åter resa utomlands med Britt. Trots Börjes styrka och kämpaglöd satte sjukdomen stopp för detta.

Börje lämnar ett stort tomrum efter sig och saknaden är enorm.

Han sörjs närmast av hustrun Britt, barnen med familjer, bror med familj samt svågrar och svägerskor.

Mer läsning

Annons