Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börje Jönsson

/

Annons

Strax före lucia 2009 gick pappa hastigt och oväntat ur tiden. Vi kommer alltid att minnas honom som den trygga, varma och humoristiska människa han var.

Pappa föddes i Trappnäs i Hallen. Han växte upp med en enastående, ensamstående mamma och mormor som i långa tider skötte om gården då det var krig och gårdens karlar var inkallade i omgångar. När pappa var ett år brann bostadshuset ner till grunden efter ett blixtnedslag. De fick bo i ladugårdens bryggstuga tills bostadshuset hann byggas upp igen efter kriget.

Hemma väcktes också tidigt intresset för friidrott. Med stor entusiasm provade han alla tänkbara grenar i gårdens omgivningar.

Efter avslutad skolgång ville pappa läsa vidare i Östersund. 1953 började han på ÖPR. 1957 bar det av till Härnösand för studier på tekniskt gymnasium. Militärtjänstgöringen gjorde han på I 5.

Efter avslutad militärtjänst 1962 flyttade han till Karlskoga och arbetade på Bofors. I samband med en idrottstävling ett år senare träffade han mamma som behövde hjälp med en ömmande kastarmuskel och ljuv musik uppstod. Pappa och mamma gifte sig tre år senare i Frösö kyrka. 1963 hann pappa också med att åka Vasaloppet med gott resultat.

1964 blev det flytt ner till Lund för studier på högskolan där. Pappa och mamma bosatte sig i Gullåkra utanför Staffanstorp. När pappa fyra år senare tog sin examen fick han erbjudande om arbete från olika håll. De flyttade till Rönnskär där han arbetade som konstruktionschef för uppförande av ett kopparsmältverk i Bolidens regi. I arbetet ingick även utveckling av Stekenjokk- och Aitikgruvorna.

1975 gick flytten till LKAB i Kiruna. Pappa kombinerade tillvaron mellan ett tufft jobb och att vara familjefar på ett utmärkt sätt och jag kan inte minnas att jag någonsin behövde sakna något. Hemma visade pappa många prov på sin kreativitet och byggde både isbana och slalombacke på villatomten.

1986 gick så flytten tillbaka till Jämtland och en villa på Frösön. Pappa började som näringslivschef på landstinget. Han var mycket engagerad i hästintresset som jag och min bror hade. Det blev många tävlingsresor för pappa ställde alltid upp och körde. För att få utlopp för sin inneboende kreativitet uppförde han Frösöstallet under 1992. Många är timmarna som pappa har tillbringat i sin midjestyrda traktor för att markbereda och konstruera. I oktober 1992 flyttade första hyresgästerna in.

2002 köpte pappa gården Iffelnäs och då hade han även blivit morfar för första gången. Pappa och mamma bosatte sig på gården för att riktigt kunna njuta av tillvaron. Där skördade pappa jättefint hö till familjens fem hästar och skötte skogen. Han jagade älg och spelade även tennis och tävlade i allsvenskt seriespel för veteraner. Han sprang också St. Olavsloppet tio gånger.

2003 blev han morfar för andra gången och senare farfar. Det var något som gladde honom mycket och glädjen har alltid varit ömsesidig. Pappas idéer och kreativitet uppskattades lika mycket av mina barn som jag alltid gjort. Han fanns där närhelst någon behövde honom, alltid lika villig att stötta eller att bara lyssna. Saknaden efter pappa är oändlig.

Dottern Aina

Mer läsning

Annons