Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Började förfölja redan som tonåring

I dag väcktes åtal mot den 24-årige man som erkänt att han under fem år överfallit 15 kvinnor i Örebro. Om han döms går han till den svenska kriminalhistorien som den hittills värste serievåldstäktsmannen i landet.

Annons

Av stämningsansökan framgår att 24-åringen misstänks för nio fall av försök till våldtäkt, tre grova våldtäkter, ett rån, en misshandel, två fall av sexuellt ofredande och ett vapenbrott.

Mannen berättar i ett av polisförhören som är offentliga att han började "stalka", förfölja, människor redan när han var i 13-14 års åldern. Offren kunde i princip var vem som helst, ensamma personer eller människor i grupp. Han förföljde människorna på såväl kvällar som på dagarna.

Som förklaring till sitt beteende säger mannen att det var ett slags tidsfördriv för honom. Han kan däremot inte minnas hur han mådde vid den här tiden men säger att han började förfölja folk sedan föräldrarna skilt sig.

I förhöret berättar 24-åringen vidare att han hade svårt att hitta sig själv när han gick i gymnasiet. Han valde att skärma av sig från sina skolkamrater mer och mer. I stället ägnade han sig åt sin dator och cybervärlden. Porrsurfning blev ett av hans stora intressen.

Han har hela tiden velat ha en flickvän men vid varje försök till kontakt blev han nobbad. Porrsurfandet eskalerade och kom att styra hela hans liv. Samtidigt mådde han allt sämre. För att döva sin ångest började han dricka alkohol och röka hasch.

Sedan 24-åringen greps i höstas har överfallen på kvinnor nästan upphört i Örebro.

Vi har knappt haft någon anmälan om överfall sedan 24-åringen greps. Ett visst lugn har lägrat sig över Örebro, säger Torbjörn Carlson, informationschef vid Örebropolisen.

24-åringen tycker det är bra att åtal väcks och att rättegången snart kan börja.

Han känner sig orolig, men är fokuserad på åtalet. Han kan inte förklara vad han gjort, säger advokat Margareta Arvidsson.

De många överfallen i staden accelererade i höstas och enbart den 10 oktober i fjol skedde tre överfall, varav två med 15 minuters mellanrum. Vid det första attackerades en ung kvinna av en man på cykel. Vid det andra överfallet våldtogs en 64-årig kvinna på Egnahemsgatan.

Händelserna fick polisen att sätta in stora resurser i jakten på våldtäktsmannen och den 11 oktober greps 24-åringen utanför sin bostad i Örebro.

Det 1 500 sidor tjocka förundersökningsprotokollet kommer till stora delar att vara sekretessbelagt. Även rättegången, som börjar den 17 mars och avslutas den 12 april, kommer i huvudsak att hållas bakom stängda dörrar eftersom åtalet avser många sexualbrott.

Däremot blir rättegången öppen när det gäller övriga brott, yrkanden och beslut, säger chefsåklagare Pia Åsberg.

Mer läsning

Annons