Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Börja rena Östersunds vatten nu

Annons

Jag måste inleda med att klargöra att jag är lekman både inom vattenförsörjning och biologi, men jag ifrågasätter ändå kommunens agerande på en rad punkter, i min roll som svensk medborgare, boende i Östersunds kommun, betalandes för denna undermåliga produkt:

”Vi jobbar faktabaserat”

Vi medborgare i Östersund har inte tid att vänta på att kommunen skall ha alla svar innan man agerar. Önskvärt vore att kommunen istället jobbade lösningsbaserat. Med det menar jag att man kanske inte skall dammsuga marknaden utan beställ en UV-reningsutrustning utan att tveka.

En snabb Googlesökning gav att den typ av UV-rening som Sundsvall använder finns i olika versioner med större kapacitet. Östersunds vattenförbrukning var 4 458 000 kubikmeter under 2009 (Verksamhetsberättelse 2009). Det ger att Östersund förbrukar ca 770 kubikmeter per timme under dygnets vakna timmar (16h). Min Googlesökning gav att det företag som levererar UV-reningsutrustning till Sundsvall, har modeller för allt mellan 1 och 2120 kubikmeter vatten i timmen. Varför köper man inte bara något och justerar denna lösning eftersom? Kommundirektör Bengt Marsh har själv sagt att man skyr inga kostnader i jakten på en lösning. Visa då detta i praktiken också!

”Utsläppet i Storsjön under maj/juni”

Brottet på ett avloppsrör i våras, där uppskattningsvis 2 000 kubikmeter lortvatten kom ut, har inte kommenterats alls under de presskonferenser som har hållits i veckan. Kommunen har förresten ingen aning om hur mycket som kommit ut i Storsjön av denna läcka. Det kan ha varit ett utsläpp under väldigt lång tid och siffran 2 000 kubikmeterkan vara gravt underdimensionerad.

Mörkar man detta för att kommunen är ansvarig för att denna läcka totalt nonchalerats? Kommunen hävdar att vattenströmmarna går åt ett håll så parasiten kan ej ha spridits från detta, erfarna fiskare hävdar motsatsen.

Nu har provsvar kommit som påvisaratt typen är Cryptosporidium Hominis (variant som i huvudsak angriper människa) vilket jag tycker stärker teorin om våren/sommarens läcka. Varför gör man inte en omfattande provtagning av Storsjön? Är det för dyrt? Kommunen vill heller inte gå ut med information om de positiva provsvar som framkommit, med hänvisning till pågående polisutredning.

Är inte resultaten av dessa provtagningar offentlig handling? Är provfyndet i Odensala tillräckligt omfattande för att kunna åstadkomma denna omfattning? Kommer kommunen att efter denna händelse börja med systematisk provtagning mot alla 14 varianter av Cryptosporidium och även andra protozoer?

Finns det andra potentiella miljöhot som också kan komma att drabba Östersunds vattenförsörjning? Har det gjorts någon riskanalys?

”Vi letar förorenat vatten”

Ni behöver inte leta längre. Jag har svaret. Det finns förorenat vatten i hela Östersunds vattenledningsnät. Troligen också i Storsjön. Lägg all energi på att starta reningen! Sluta tramsa med att hitta den optimala lösningen. Det borde vara en anläggning i drift nu, i sämsta fall på väg hit. Nuvarande situation finns inte ens på kartan.

”Koka vattnet i en minut”

Detta är mig veterligt det enda råd kommunen gått ut med. Vad Östersunds befolkning behöver är handfasta råd hur vi skall klara vardagen. Kan man diska i diskmaskinen? I så fall vid vilken temperatur? Hur skall man diska om man inte har diskmaskin? Kan man tvätta kläder? Skall man torktumla? Hur lång tid klarar parasiten sig i torka? Kan man dricka kaffe från en kaffemaskin? Hur lätt smittar parasiten från människa till människa? Vad har man för erfarenheter av denna parasit ute i världen?

Svaren på alla dessa frågor har jag hittat på Internet men varför går inte kommunen ut med denna information till medborgarna? Vad händer med de platser i Sverige som smittade Östersundsbor reser till och uträttar sina behov? Varje smittad kan bära på miljarder parasiter och vad jag förstår är inte Östersund ensamma om att inte använda sig av UV-rening av sitt invatten.Man har på andra platser i världen hittat förekomst av parasiten i råmjölk, kött, frukt och grönt. Finns det någon sådan risk här? Hur skall man hantera denna typ av livsmedel?

Jag tycker att kommunens framtoning har varit att förmedla så lite information som möjligt till allmänheten. Troligen för att man är rädda om sitt eget skinn, men i en sådan här situation är informationsbehovet enormt. När man nu också börjat hänvisa till pågående polisutredning blir informationsspridningen än mer begränsad.

Resultatet är att innevånarna spekulerar om hela situationen då man inte vet vad som gäller. Min slutsats är att ansvariga beslutsfattare är under sådan enorm press att man inte tar rationella beslut och en oberoende styrgrupp/krisgrupp borde tillsättas. En släng av sleven borde också våra folkvalda politiker få, som under hela denna kris duckat allt ljus från offentligheten. Frågorna är många och det är nu dags att kommunen tar bladet från munnen och börjar informera allmänheten.

Joakim Espell

Frösön

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel