Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boris and the Jeltsins vill sätta avtryck

/
  • ”Vi tycker att det är tråkigt att kallas ett politiskt band, vilket kanske är lite konstigt om man sjunger och pratar    om politik. För oss är det musiken som är det viktiga”, säger Jens Karnstedt, som med sitt band Boris and the Jeltsins spelar på Club Corazon i kväll.Foto: Pressbild

Ett okänt band med lustigt namn är bilden som Boris och the Jeltsins ofta får konfronteras med. I kväll kommer de till Östersund för att spela på Club Corazon.

Annons

Med teman som arbetslöshet och rastlöshet sjungna över en popbakgrund med punkinfluenser har Boris och the Jeltsins blivit insorterade under etiketten ”Politisk musik”.

– Vi tycker att det är tråkigt att kallas ett politiskt band, vilket kanske är lite konstigt om man sjunger och pratar om politik. För oss är det musiken som är det viktiga, annars skulle vi engagerat oss i ung vänster, säger gitarristen Jens Karnstedt.

Men det råder ingen tvekan om att bandet är seriösa med sin ståndpunkt.

– Vi tror på revoliutionen på riktigt, man måste ju få hoppas i alla fall.

Det kan ju låta väldigt seriöst, men låtarna är inte obevekligt sammanbitna.

– Vi vill inte vara studentspexiga, men är inte heller gravallvarliga. Det kan vara så att man låter lite fyndig, det finns ju mycket att göra narr av här i Sverige.

Det politiska anslaget har satt sin prägel på bandet, något som Karnstedt förhåller sig lite avig till.

– Man målar in sig lite i ett hörn om man är ett politiskt band, säger han.

Och att göra ”svår” musik har aldrig varit någon ambition hos Boris och the Jeltsins. Men även på den musikaliska breddgraden går det att urskilja en ståndpunkt.

– Det känns som att svensk popmusik har haft en röd tråd ända sedan Håkan Hellström släppte sitt första album.

–Vi ville göra det lite råare.

Det hörs tydligt på debuten ”Låt det blöda” som kom tidigare i år. Bandet jobbar redan på uppföljaren och Jens avslöjar att även om det blir lite mörkare stämning och mer elektroniska inslag så kommer grunden fortfarande vara att spela in så mycket live som möjligt, alltså inte varje instrument för sig.

– Det vore ju svinkul om man får folk att haja att det behövs en förändring. Visionen är väl att göra jävligt bra låtar, att sätta något sorts avtryck. Det är det man vill om man sysslar med konst.

En del av problematiken tycker Karnstedt ligger i att Musiksverige bygger mycket på att man redan ska ha en skiva för att kunna bli uppmärksammad. Samtidigt som han anser att flera forum för ny svensk alternativ musik har tystnat

– Det finns ju inte ens Musikbyrån eller ZTV eller några sådana tv-program längre. Man får ge sig ut och lira så mycket som möjligt, har man tur så blir man förband åt någon.

Bandet har inte någon stark koppling till Östersund eller Norrland i allmänhet, men de ser fram emot att lämna huvudstaden för en stund.

– Det är alltid kul att komma utanför Stockholm och lira, det är en stor skillnad i publik. I Stockholmspubliken tror alla att de vet jävligt mycket, säger Karnstedt och beskriver en skeptisk publik med armarna i kors.

– Jag vet inte om det handlar om att man är övermättad i Stockholm. Ute i landet så finns det någon slags glädje i att bara se ett bra liveband, som vi tycker att vi är.

Annons