Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borgs sociala mjölkko

Våra socialförsäkringar har blivit regeringens mjölkkossa. M har mycket medvetet styrt om den koppling som ska finnas mellan debet och kredit i socialförsäkringssystemen och låter pengarna istället för att gå till socialförsäkringarna flyta in i den egna statsbudgeten.

Genom att systematiskt plocka ut allt för höga sociala avgifter kan Borg finansiera alliansens jobbskatteavdrag. I praktiken är det alltså löntagarna själva, som via allt för höga sociala avgifter och ett försämrat försäkringsskydd, finansierar sina egna skattesänkningar.

Men det hela stannar inte där. När sjukförsäkringsavgiften, arbetsskadeavgiften och arbetsmarknadsavgiften sänkts har M samtidigt höjt den allmänna löneavgiften. Den tas in som en del av arbetsgivargifterna (men är formellt en vanlig skatt som inte är avsedd för försäkringsändamål).

Den allmänna löneavgiften har mer än fördubblats från 4,4 procent 2006 till 9,88 procent 2013. Detta har gjort att de totala sociala avgifterna sedan 2009 har kunnat hållas på samma nivå (31,42 procent). Den allmänna löneavgiften motsvarar alltså idag ungefär 30% av det löneutrymme som löntagarna har avsatt till olika offentliga försäkringslösningar.

Enligt den senaste budgetpropositionen beräknas intäkterna från den allmänna löneavgiften under nästa år ligga på 141,5 miljarder kronor. Det handlar då om 137,1 miljarder i arbetsgivaravgifter och 4,4 miljarder i egenavgifter.

Detta bör ställas i relation till att M på årsbasis sänkt skatterna med 138 miljarder kronor fram till 2014. Hade man också fått igenom den höjda brytpunkten för statlig skatt hade totalsumman landat på 141 miljarder. Nästan exakt det Borg tar in på den fördubblade allmänna löneavgiften.

Rättvisetörstande Realist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel