Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borgerligas ideologi ställer till det

Häromdagen kom ett brev till mig från Frihet Finans, eller något liknande.

Annons

Självklart slängde jag erbjudandet som bestod i att ta lån till ockerränta.

Finansinspektionens förslag till strängare låneregler är vällovliga, men nya regler är märkliga så länge samma inspektion godkänner utlåningsföretag av ockertypen för dem som inte får andra lån.

Till det har vi de så kallade sms-lånen som drivit många – främst ungdomar – in i lånefällan.

Debatten om dessa lån kom tidigt under 2007. Ansvarig minister var folkpartisten Nyamko Sabuni som käckt förklarade att det var upp till individen att ansvara för sina lån.

Missbrukare, psykiskt sköra eller människor i ekonomisk knipa fanns inte i hennes värld. De sistnämnda ansågs förresten få hjälp av sms-lånen! Fast hjälpen var och är då högst tillfällig. När ockerräntorna sen tickar in går det att hålla sig för skratt. För Sabuni är det individens ansvar.

Sent omsider har regeringen ändrat hållning. Men många har hunnit hamna i stora problem innan det sker.

Hädanefter ska varje lån kräva en kreditprövning som vid andra lån. Om det innebär att man inte kan få pengarna direkt så är det förstås bra.

I Finland lär det finnas ett utlåningsförbud mellan klockan 23 och 07. Det vore bättre. Bäst vore att grå låneinstitut av den typ det här handlar om förbjöds samtidigt med sms-lånen. Men det är nog något som de borgerliga inte kan tänka sig. De tycker det är OK att folk får sköta sitt själva. Konsumentskydd strider mot den ideologi som ställer till det för de borgerliga – och för medborgarna. Först när problemen gått helt överstyr är de beredda att agera. Men även då blir det halvhjärtat.