Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borgerliga kritiker lär inte ta chansen

Dagen efter det omskrivna slutet för det rödgröna samarbetet kom ytterligare ett rödgrönt utspel. Ett mycket välkommet sådant.

På DN Debatt riktar sig de rödgröna till de representanter för både Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna som efter valet kritiserat de nya reglerna för sjukförsäkringen. De ges nu chansen att stödja en rödgrön motion där i första hand två förändringar föreslås.

Den första är att dagens ”absoluta tidsgränser ersätts av en individuell bedömning”. Då skulle inte den i valspurten så omtalade och svårt sjuka Annica Holmqvist drivas till socialbyrån med följd att hon tvingas sälja sin lägenhet.

För det andra ska en tvingande prövning av arbetsförmågan efter 180 dagar ersättas av en individuell prövning där hänsyn tas till den sjukskrivnes situation. Då skulle en lungcancersjuk kvinna som fått besked att hon bara har en begränsad tid kvar att leva, slippa att prövas mot hela arbetsmarknaden för att få någon ersättning alls.

På detta svarar den nye ansvarige ministern, Ulf Kristersson (M) att han erkänner att det finns problem i den nya sjukförsäkringen. Men han avfärdar det rödgröna förslaget: ”Tidsgränsen i sjukförsäkringen är central”, säger han. Och så försöker han som vanligt hänvisa till den socialdemokratiska regeringen under Göran Persson som aldrig la något sådant förslag.

Till detta lägger han att en förändring nu måste få ta tid. De 35000 som hittills utförsäkrats och de 10000 per år som väntar på samma sak har inget att hoppas på av Kristersson.

Hur troligt är det då att de mindre borgerliga partierna eller i alla fall några av deras ledamöter skulle våga frondera i den här för så många sjuka så livsviktiga frågan? Inte troligt alls faktiskt. Är det något de borgerliga visat så är det disciplin. Utspelet visar att blockpolitiken i högsta grad vad än blockpolitikens kritiker säger. I detta fall är det de sjuka som drabbas.